Muz yeme videoları tutuklama ve sınırdışı etme gerekçesi olamaz

29.10.2021 - 16:23
Haberi paylaş

Yedi Suriyeli gencin sınır dışı edilmesine tepkiler büyüyor.

Bir sokak röportajında, 20 kişi toplanıp Suriyeli küçük bir kız çocuğuna, "Biz muz yiyemiyoruz, siz kilolarca muz alıyorsunuz, kuaföre gidiyorsunuz…" şeklinde sözlü saldırıda bulundu. Bu video daha sonra sosyal medyada paylaşıldı.

Kız çocuğuna yönelik bu ırkçı ve ayrımcı saldırı üzerine 7 Suriyeli genç sosyal medya platformu TikTok’da muz yedikleri videoları paylaştılar. 

Küçük kıza sözlü saldırıda bulunan ırkçılar yerine, muz yeme videosu paylaşan Suriyeli gençler polis tarafından gözaltına alındılar. İçişleri Bakanlığı şimdiye kadar 31 kişinin kimliğinin tespit edildiğini 11 kişinin gözaltına alındığını açıkladı, Gözaltına alınan gençler için sınır dışı kararı alındı.

Suriyeli gençlere yönelik gözaltı ve sınır dışı kararına Hepimiz Göçmeniz Platformu tarafından tepki gösterildi.

Hepimiz Göçmeniz Platformu: Asıl provokatörler halkı kışkırtanlardır

Hepimiz Göçmeniz Platformu, yayınladığı bildiride şunları belirtti:

Provokasyon yapanlar, toplumun ezici çoğunluğu fakirlikle boğuşurken, yoksulluk sınırı 10 bin TL’ye yükselmişken, parasını vergi cennetlerine kaçıran patronları değil Suriyelileri hedefe koyarak halkı birbirine düşürmeye çalışanlardır. Birkaç muz yeme videosuna milli güvenlik sorunu muamelesi yapılmasıyla, tüm toplumu terörize ederek, fakirlik ve işsizlik gibi gerçek sorunların üstü örtülmeye çalışılıyor.

Sınır dışı işlemleri durdurulmalıdır, soruşturmalara son verilmelidir. Hiçbir hakaret içermeyen bu sosyal medya paylaşımları suç olarak nitelendirilemez; insanları sınır dışı etmek ve toplumda bir tehdit algısı oluşturmak için kullanılamaz.

HDP: Muz yeme bahanesiyle göçmenleri sınır dışı etmek suçtur

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Göçmen ve Mülteciler Komisyonu, 7 kişi hakkında sınır dışı edilme kararı verilmesine tepki gösterdi ve şu açıklamayı yaptı:

Göç İdaresi Başkanlığının, göçmenlerin sorunlarını çözmek yerine 'provokatif amaçlı muz yeme eylemi' gibi yeni suçlar icat ederek göçmenlerin sınır dışı edileceğini duyurması göçmen haklarının keyfiyetle ortadan kaldırıldığına müstesna bir örnektir. Göçmenlerin kendi hakları üzerinde süre giden tartışmaya katılma, görüşlerini ifade etme ve eleştiri yapma hakları Anayasanın ve uluslararası sözleşmelerin güvencesi altındaki temel insan haklarındandır. Bu hakkı kullandıkları için sınır dışı edilmeleri başlı başına hak ihlalidir.

Bekir Berat Özipek: Tutuklamalar ve sınır dışı çok yanlış

Tutuklamalar akıl dışı. Aynı şekilde muz yiyen gençlerin sınır dışı edileceklerine ilişkin açıklama da çok yanlış. Her suçtan veya onlara yönelik her ithamdan sonra sığınmacıların sınır dışı edileceği söylenirse, bu uyum sürecine ciddi bir zarar verir. Uyum süreci derken sadece sığınmacılardan, göçmenlerden söz etmiyorum. Asıl uyum programı, bu insanları kolektif bir kötü olarak kodlayıp hepsini birden hedef gösteren ayrımcı çevreleri kapsamalı.

Akif Beki: Ne kadar hukuk o kadar muz!

Mahallenin dayısı, teyzesi bir sokak röportajına üşüşmüş. El kadar bir Suriyeli kız çocuğunu sıkıştırıyorlar. Biri “Biz ev sahibiyiz, siz misafir” diye parmak sallıyor. Diğeri araya girip had bildiriyor, öbürü lafa dalıp “Biz muz yiyemiyoruz muz, siz kilolarla alıyorsunuz” sözleriyle azarlıyor. Ortaokul yaşlarındaki zavallı çocuk, beleşe muz yemediklerine ikna için çırpınıp dil döküyor. Ama ne fayda! Yaşını başını almış mahalleli, muz yiyememenin acısını el kadar çocuktan çıkarmak için aşağıladıkça aşağılıyor. Sanki muz yiyememelerinin sorumlusu, Bay Kemal’le Bayan Meral’den sonra bu Suriyeli çocuk. Suçlusu göçmen çocukmuş, ülkeyi yönetenler değilmiş gibi hesap soruyorlar.

Sınır dışı edilenler bombalar altındaki İdlib’e gönderiliyorlar

Türkiye çeşitli sebeplerle sınır dışı ettiği Suriyelileri güvenli bölge dediği İdlib’e gönderiyor. Oysa İdlib sürekli Suriye ve Rus askerleri tarafından karadan ve havadan bombalanıyor. Son olarak Esed rejimi ve İran destekli grupların, batı Halep kırsalında yer alan Termanin beldesindeki kampa düzenlediği saldırıda bir çocuk hayatını kaybetti, en az 10 sivil yaralandı.

Dünya, muz yiyen Suriyelileri sınır dışı etmeye hazırlanan Türkiye’yi konuşuyor

Türkiye'de sosyal medyanın gündemine oturan 'muz yeme' videosunu çeken Suriye uyruklu gençlerin sınır dışı edilmesi haberini yabancı haber ajansları da paylaştı. Haber Amerika, Fransa, Hollanda ve Filipinler medyası, gazete ve televizyonları tarafından duyuruldu. Sınır dışı etme olayı, ekonomik kriz yaşayan Türkiye’nin, krizin faturasını göçmenlere çıkarmaya çalıştığı şeklinde yorumlandı.

Bültene kayıt ol