Kemal Kılıçdaroğlu: Sığınmacıları zorla geri göndermeyeceğiz

13.10.2021 - 10:01
Haberi paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da “Suriyeli Sığınmacılar; Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı toplantıda bir grup Suriyeli aktivist ile bir araya geldi. Görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Toplantıya 16 Suriyeli aktivist katıldı.

Toplantıda CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ile CHP Genel Başkan Danışmanı ve İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz de yer aldı.

Toplantıya katılanlardan mülteci hakları aktivisti Taha Elgazi görüşme ile ilgili şu yorumlarda bulundu:

“Sığınmacı toplum olarak bizlerin yıllardır bu yönde, siyasetçiler ile görüşmekle ilgili bir talebimiz vardı. Biz sadece CHP ile değil, tüm partiler ile bu konuda toplantı yapma talebimizi ilettik. Biz her partiye aynı mesafedeyiz.

Kemal Bey yıllardır bu toplantıyı yapmak istediklerini, çok geç kaldıklarını, son dönemde de korona gibi bazı engeller olduğunu söyledi.

Mülteci meselesi ile ilgili sorunlarının mültecilerle değil insanları bu hale getiren politikalarla olduğunu söyledi.

Kendisine, medyada yer alan “Suriyelileri 2 yıl içinde geri göndereceğiz” açıklamasını sorduk, cevabı şöyle oldu: 2 yıl da olabilir, 3 yıl da olabilir. Biz Suriye’de bir barış ortamı olursa, artı dönen insanların can ve mal güvenliği olursa artı oraya insanlar döndüğünde ihtiyaçlarını karşılayacak bir altyapı olursa biz geri göndereceğiz. Zorla değil, davulla zurnayla göndereceğiz.

Bolu Belediye başkanının davranışları soruldu, Kemal Bey bunun şahsi bir fikir olduğunu, CHP olarak 21. yüzyılda ayrımcılık, ırkçılık yapılmasının ayıp bir şey olduğunu düşündüklerini söyledi. Herkese yakın olduklarını ve bu zihniyete karşı olduklarını belirtti.”

Taha Elgazi 24 Ekim’de İstanbul Sosyalist Tartışma’da konuşacak

Suriyeli heyette yer alan Taha Elgazi, Hepimiz Göçmeniz Platformunun da katılımcısı olduğu, Sığınmacılar Platformu aktivistlerinden. Taha Elgazi, Devrimci sosyalist İşçi Partisi tarafından 24 Ekim’de Kadıköy’de yapılacak olan Sosyalist Tartışma’da; Göçmen düşmanlığı ve ırkçılık kime hizmet ediyor? başlıklı Forum’da konuşma yapacak.

Bültene kayıt ol