Dink Ailesinin avukatları: Karar bozulmalı

07.10.2021 - 18:02
Haberi paylaş

Avukatlar bazı sanıklar için verilen beraat kararlarına ve soruşturmanın yürütülme şekline itiraz ettiler, kararın bozulmasını talep ettiler.

Kamu görevlilerinin yargılandığı Hrant Dink Cinayeti Davası’nda İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, kısa kararını 26 Mart 2021’de kararını açıklamıştı. Gerekçeli karar ise 14 Temmuz 2021’de açıklandı. Soruşturmanın eksik yürütüldüğünü beyan eden Dink Ailesi avukatları, gerekçeli kararın açıklanmasından sonra itiraz dilekçelerini 3 Eylül 2021’de, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne sunulmak üzere İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne iletti.

Dink Ailesi avukatları 2021 yılı Mart ayında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kısa kararını açıklamasından sonra karara itiraz etmişler, kapsamlı bir dilekçeyi ise gerekçeli karanın açıklanmasından sonra vereceklerini beyan etmişlerdi. Hakan Bakırcıoğlu, Bahri Belen ve Hülya Deveci tarafından verilen 19 sayfalık itiraz dilekçesinde avukatlar bazı sanıklar için verilen beraat  kararlarına ve soruşturmanın yürütülme şekline itiraz ettiler, kararın bozulmasını talep ettiler.

Dilekçede, avukatlar ayrıca kanun yolu incelemesinin Bölge Adliye Mahkemesi’nde değil Yargıtay’da olması gerektiğini vurguladılar.  

Dink Ailesi avukatları, Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler, Reşat Altay, Engin Dinç, Ercan Demir, Muhittin Zenit, Sabri Uzun, Metin Yıldız gibi; haklarında beraat kararı verilen bazı sanıkların TCK 81. ya da 83. madde uyarınca cezalandırılmasını talep ettiler. TCK 83. madde “Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, 81. madde ise “kasten öldürme” suçunu düzenliyor. Avukatlar ayrıca Hrant Dink'in öldürülmesine giden süreçte yaşananlar hakkında etkili bir soruşturma yapılmadığını, cinayet öncesindeki  linç sürecini örgütleyenler hakkında kovuşturmasızlık kararı verildiğini vurguladılar. Avukatlar dilekçelerinde "Somut olarak cinayetin kim veya kimler tarafından ve hangi süreçlerden geçirilerek karara bağlandığı açığa çıkarılamamıştırdediler.

Bültene kayıt ol