İşçiler, iki yıllık sözleşme imzalanmasını, idari maddelerin korunmasını ve ücretlere yüzde 100’e yakın zam istiyor.
Şişecam yönetimi (Cam İşverenleri Sendikası) ile cam fabrikalarının çoğunda örgütlü bulunun Kristal-İş Sendikası arasından Ocak 2022’de 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri başlayacak.
TİS’e hazırlık süreci Şişecam işçilerinin örgütlü olduğu 5 şubede (Mersin, Eskişehir, Balıkesir, Bursa ve Lüleburgaz) bugünlerde başlıyor.
Cam grup toplu sözleşmesi altı bine yakın cam işçisini kapsıyor
Kristal-iş sendikasının örgütlülüğünün büyük çoğunluğunu, yüzde 80- 90’ını Şişecam fabrikalarında çalışan işçiler oluşturuyor. Yaklaşık 60 yılı aşkın süredir bu değişmedi.
Çimento, toprak ve cam sanayii iş kolunda üç yüz binden fazla işçi çalışmasına rağmen Kristal iş sendikası sadece Şişecam’da var olan bir sendika, Şişecam’ın sendika müdürlüğü gibi faaliyet gösteriyor.
Cam işçileri son iki toplu sözleşmenin 3’er yıllık yapılmasından büyük ücret kayıplarıyla çıktılar. Bu durum tabanda rahatsızlık yarattı.
Şişecam patronu kazancını sekize katladı
Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)’a düşen bildirimlere göre, özellikle son yıllarda Şişecam kârlılığını yüzde 800’lere çıkardı, yatırım üstüne yatırım yaptı, uluslararası yatırımlarla kârlılığını daha da arttırdı. Kendi iş kolunda ihracat rekorları kırıyor, bakanların elinden ödüller alıyor.
Şişecam’da işçilik ücretlerinin maliyet içindeki payı son yıllarda üçüncü sıradan yedinci sıraya indi. Şişecam işçisi; şimdiye kadar ücret bazında özel sektörde kimya sektöründen sonra gelirken, son zamanlarda tekstil işçileri seviyesine düştü. Şirketi bu kadar kârlı hale getiren cam işçileri hakkını almak istiyor. İşçiler, pandemi günlerinde kendilerinin ve yakınlarının canlarını riske atarak, bazı fabrikalarda pandemiye kurban vererek bu kârlılığı sağladılar, üretimi aksatmadılar. Covid riskine rağmen 24 saat üretimi devam ettirdiler.
TİS hazırlık süreci başladı
Şişecam işçileri TİS hazırlık süreci ile ilgili çalışmaları şöyle anlatıyorlar:
“Ücretlerimiz son toplu sözleşme döneminde, yani son üç yılda hızla eridi. Adeta asgari ücret seviyesine dayandı. Asgari ücrete gelen zam oranında dahi zam alamadık.
2012’den günümüze asgari ücret oranında zam almış olsaydık ortalama 36,5 lira olması gereken saat ücretlerimiz, 2021’de 24 lirada kaldı.
Ortalama ücretimiz 2012’de 2,3 asgari ücret iken, 2021 de 1,5 asgari ücrete düştü.
2012’de saat ücretimiz 5,7 dolarken, 2021’de 2,9 dolara düştü.
Sendika yönetimi 18 yıldır değişmedi
Kristal-iş sendikası, 18 yıldır aynı genel başkan ve ekibi tarafından yönetiliyor. Çeşitli seçim oyunları ve korkularla bir 4 yılı daha garantilediler. Son genel merkez seçimlerinde ilk kez genel başkanın karşısına aday çıktı ve başına gelmeyen kalmadı. 5 şubeden 2’si genel merkeze muhalif durumdalar.
Önümüzdeki üç aylık süreçte işçiler olarak taslak çalışmalarına başlayacağız. Genel merkez yöneticileri, Covid bahanesiyle taslak çalışmalarına katılmayacaklarını açıkladılar. Taslak çalışmaları 5 bölgede gerçekleşecek. İşçiler olarak; iki yıllık sözleşme imzalanmasını, idari maddelerin korunmasını ve ücretlere yüzde 100’e yakın zam istiyoruz, bu kötü gidişi durdurmak istiyoruz. Zor şartlarda 3’lü vardiya sistemiyle çalışıyoruz. Sıcak, tozlu ve gürültülü ortamlarda çalışıyoruz, alın terimizin karşılığını almak istiyoruz. Hak ettiğimiz ücretin bu olmadığını biliyoruz.”
İşçilerin mücadelesi devam ediyor, bu yolda kendilerine başarılar dileriz.