Soma’da maden işçileri kazandı

29.09.2021 - 13:00
Haberi paylaş

Soma’da açık ocaklardan Sarıkaya panosunun satılması kararı üzerine maden işçileri özelleştirmelere karşı eylem başlatmıştı. İdare, özelleştirme kararından vaz geçildiğini duyurdu, oturma eylemi sona erdi.

Manisa Soma’da Ege Linyitleri İşletmesine (ELİ) bağlı açık ocaklardan Sarıkaya panosunun özelleştirilip davet usulüyle Kömür İşletmeleri A.Ş. (KİAŞ) firmasına verilmesi kararı üzerine maden işçileri eyleme başladı.

Maden İşçileri Sendikası’nın çağrısıyla sabah 07.30’da sendika binası önünde toplanan işçiler, sloganlar eşliğinde ELİ binasının önüne kadar yürüyüş yaptı.

“İş ekmek yoksa barışta yok”, “Madenler satılamaz”, “Direne direne kazanacağız" sloganlarının atıldığı yürüyüşe yaklaşık 500 maden işçisi katıldı.

Şube Başkanı Şevket Şahin, ELİ önünde yaptığı açıklamada, “A panosunu kaybettik, Sarıkaya’yı kaybetmeyeceğiz. Bu karar iptal edilene kadar eylemlerimize devam edeceğiz” dedi.

İşçiler, ELİ önünde eylemlere devam etme kararı alırken, sonuç çıkmazsa eğer işyerlerinde işi durdurup gerekirse Ankara’ya yürüyüş başlatacaklarını söylediler. İşçilerin kararlı direnişi sonucu Ege Linyıit İşletmeleri-ELİ yönetimi özelleştime kararından vazgeçti. 

Özelleştirme çalışmaları bir süredir yürütülüyor

Soma’da yer alan Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) bağlı Ege Linyitleri İşletmesinde (ELİ) bazı panoların özelleştirilmesi bir süredir gündemdeydi. Özelleştirme iddialarına karşı bir araya gelen işçiler, özelleştirmeyle ilgili her türlü girişimin iptal edilmesini istiyorlar, sendikayı daha aktif olmaya çağırıyorlardı.

1939 yılında Etibank’a devrinden beri kamunun elinde ve denetiminde olan ELİ, 2005 yılında yer altı işletmelerinin özel sektöre devri ve 2020 yılından sonra da özel şirketlerin açık ocak işletmelerine yönelmesiyle yeni bir sürece girdi, özelleştirme gündeme geldi.

Bültene kayıt ol