Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), yüz yüze eğitimin 3. haftası ile ilgili açıkladığı raporda karantinaya alınan sınıf sayısının 1736'ya çıktığını duyurdu.
MEB’in yayımladığı son istatistiklerde, derslik başına düşen öğrenci ortalaması 26 olarak açıklanmıştı. Bu veri üzerinden bir değerlendirme yapıldığında; alınmayan önlemler nedeniyle en az 45 bin öğrenci yüz yüze eğitime devam edemiyor. En çok kapanmanın yaşandığı İstanbul’da ise derslik başına düşen öğrenci sayısı ortalama 40.
Eğitim-Sen’in raporuna göre, okullarda temaslı ve pozitif öğretmen sayısı 522, temaslı ve pozitif öğrenci sayısı 5305, temaslı ve pozitif personel sayısı 15. Kapanan sınıf sayısı ise bin 736.
MEB sistemsel kriz yaşıyor
Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1,5 yıldır devam eden pandemi sürecinde yüz yüze eğitime yeterince hazırlık yapamamasının nedeninin yaşadığı sistemsel kriz olduğunu söyledi:
"Bu sistemsel krizin bir sonucu olarak yeni eğitim öğretim yılının hemen öncesinde bakan değişikliğine gidilmiş, birçok bürokrat ve eğitim yöneticisi değiştirilmiştir. Tam zamanlı yüz yüze eğitime seferberlik düzeyinde yaklaşılması temel bir ihtiyaçken, bütün bir yaz dönemi MEB'deki görev değişiklikleriyle geçmiştir."
Kapanma derin kayıplara yol açar
AKP iktidarının eğitime ayırdığı bütçenin çok düşük seviyede olması nedeniyle ek kadro istihdamı ve okullarda fiziki yenilenmenin sağlanamadığını ifade eden Eğitim-Sen, şöyle dedi:
"Eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler yeni bir kapanmanın her boyutta ortaya çıkaracağı derin kayıplara tahammül edemeyeceklerdir. Okullarımızda ortaya çıkan vakaların en az düzeye düşürülmesi ve sınıfların kapanmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Sağlıklı ve güvenli eğitim ortamlarında tam zamanlı yüz yüze eğitim her çocuğumuzun temel hakkıdır."
Acil alınması gereken tedbirler
Eğitim-Sen, tam zamanlı yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olması için acil alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı: