TÜİK yükseltti ama gerçek enflasyon yüzde 44

04.08.2021 - 11:00
Haberi paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici enflasyonu temmuzda yüzde 1,80 artarken, yıllık bazda yüzde 19 oldu. Üretici enflasyonu ise aylık yüzde 2,5 arttı, yıllık bazda yüzde 44,9'a çıktı.

Veriler 18 yılın en yüksek Temmuz enflasyonu olarak kayıtlara geçti.

Grafik: TÜİK

TÜİK’in ürün gruplarına göre yıllık enflasyon değerleri şöyle:

 

Artışın en yüksek olduğu ürün grubu, gıda. Gıdada tüketici enflasyonu TÜİK’e göre yüzde 25. Açlık sınırının asgari ücreti geçtiği bu günlerde gıda enflasyonundaki artışın hızlanması, işçiler, emekçiler, yoksullar için kötü haber. TÜİK verileri yine de enflasyonu olduğundan daha düşük gösteriyor.

ENAGRup'a göre yıllık enflasyon yüzde 44 

Akademisyenlerin de içinde yer aldığı bağımsız ekonomistler tarafından oluşturulan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup), temmuz ayı enflasyonunu yüzde 4,9 olarak açıkladı. Ocak-Temmuz 2021 dönemi enflasyonu yüzde 25, yıllık enflasyon ise yüzde 44 oldu.

ENAGrup tarafından yayınlanan analize göre, Kovid salgının delta versiyonu ile birlikte fiyatlar tekrar yükselişe geçti. Analizde, küresel iklim krizi ve son günlerde yaşanan yıkıcı yangınların etkisinden dolayı tarım ürünlerindeki fiyat artışlarının önümüzdeki dönem içinde fiyatlar seviyelerinin daha da artmasına sebep olabileceği öngörüldü.

Bültene kayıt ol