Zamlar yağmur gibi yağıyor

20.05.2021 - 18:08
Haberi paylaş

AKP hükumetinin bu yıl törenle ihtiyaç sahibi kişilere dağıttığı 120 bin tonluk patatesin faturası yine vatandaşa çıktı. AKP’nin bu hamlesi sonrası patates fiyatları rekor düzeyde zamlandı.

Ramazan ayı öncesi marketlerde kilosu 1 liraya kadar düşen patatesin fiyatı yüzde 250 zamlanarak 3,5 liraya kadar yükseldi. Yoksul ailelerin en çok tükettiği gıda maddeleri arasında yer alan patates artık cep yakıyor.  

Patatesle birlikte dağıtılan soğanın fiyatlarında da artış yaşandı. Daha önce 1 lira civarında olan soğan yüzde yüz zamlandı, 2 liradan satılmaya başlandı.

Devletin boşalan kasasının faturası yine halka kesildi: Akaryakıt vergileri artırıldı

İktidar, Merkez Bankasının 128 milyar dolarını ve ihtiyat akçelerini buharlaştırdıktan sonra yeni kaynak arayışı derdine düştü. Kaynak arayışlarını sürdürün AKP Hükumeti, halkın cebine göz dikti. İki gün önce esnafa açıklanan mini paket sonrası, daha açıklamanın mürekkebi kurumadan çok daha büyük bir parayı esnafın ve halkın cebinden geri almaya karar verdi.

Bir gece yarısı kararnamesi ile akaryakıttan alınan ÖTV oranları artırıldı. Benzin, motorin ve LPG ile bazı akaryakıt ürünlerinden alınan özel tüketim vergisi yüzde 54, yüzde 78 ve yüzde 189 oranlarında yükseltildi. 

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre benzinden alınan ÖTV yüzde 54 zamlanarak litre başına 1.33 TL’ye yükseltilirken motorin ve LPG’deki ÖTV zammı sırasıyla yüzde 78 ve yüzde 188 oldu. Düzenleme sonrası benzinde 55, motorinde 67, LPG de 35 kuruş pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde zam yapıldı.

Hükümet 2021 yılında akaryakıttan 75 milyar lira ÖTV geliri elde etmeyi planlıyordu, yapılan bu zamlarla bu miktarın 20 milyar lira daha artırılması sağlanmış olacak. Elbette bu para büyük oranda emekçilerin, işçilerin, esnafın cebinden çıkacak.

Bültene kayıt ol