Suriyeli mülteci Munip Ali derhal serbest bırakılmalı

07.05.2021 - 21:27
Haberi paylaş

İzmir’de ikamet eden Suriyeli mülteci işçi Munip Ali, sosyal medya paylaşımları nedeni ile gözaltına alındı, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Ancak daha sonra Valilik kararı ile idari gözetim altına alındı ve Harmandalı Geri Gönderme Merkezine gönderildi.

Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır platformunun açıklaması:

Furkan Vakfı gönüllülerinin camide biber gazlı müdahaleye uğramasını, AKP’nin kongre görüntüleri eşliğinde sosyal medyada eleştiren mülteci Munip Ali hakkında 'sınır dışı' kararı da verildi.

İzmir Valiliği’nin Munip Ali hakkında vermiş olduğu ‘sınır dışı’ ve ‘idari gözetim’ kararlarına karşı iptal davası açıldı ve Ali’nin geri gönderme merkezinden bırakılması talep edildi. 

Munip Ali, avukatı ile yaptığı görüşmede, başına gelenlerin istenilen tipte bir Suriyeli olmadığı için geldiğini ifade etti. Munip Ali PCR testi negatif olduğu halde, karantina gerekçesi ile GGM’de bir hücrede tutulduğunu, havalandırmaya çıkarılmadığını söyledi.

Munip Ali daha önce de Suriyelilere ve diğer göçmenlere yönelik haksızlıklara karşı, ırkçılığa karşı tepkisini sosyal medya üzerinden sürekli dile getiren bir kişi. 2013 yılından beri İzmir’de yaşıyor. Hepimiz Göçmeniz Platformunun da katılımcısı olduğu, Sığınmacılar Platformu üyesi.

Munip Ali’nin avukatı Meral Kaban müvekkilinin paylaşımlarının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek “Bu twitleri Türkiyeli bir muhalif atsa da bu muameleye maruz kalırdı ama mülteci olunca sınır dışı edilme ile de karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Son zamanlarda TCK 216, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, çok popüler bir suç oldu. Munip bu suçlamadan beraat edecektir, ancak ifade özgürlüğünü kullanan bir mülteci olmasından kaynaklı ‘sınır dışı’ ve ‘idari gözetim’ sürecine maruz kalıyor. Munip’in bazı konuları eleştirel şekilde ele alması bazı kesimler için ürkütücü ve korkutucu geliyor” dedi.

Suriyeli mülteci Munip Ali’nin ifade özgürlüğüne yönelik sınır dışı uygulamasına bir an önce son verilsin, Munip Ali derhal serbest bırakılsın.

 Hepimiz Göçmeniz, Irkçılığa Hayır 

7 Mayıs 2021

Bültene kayıt ol