Elektrik şirketlerine 3 milyarlık pandemi desteği, kaynak vatandaşın cebi

21.04.2021 - 19:18
Haberi paylaş

1 Temmuz 2021'den itibaren elektrik üreten fosil yakıt şirketlerine pandemi döneminde yaşadıkları zorluklar gerekçesi ile 3 milyar lira yardım yapılacak. Yapılan yardım elektrik faturalarına yansıtılacak. Yardımları almak isteyen santral sahiplerinin, düzenleme resmen yayımlandıktan sonra 15 gün içinde başvuru yapmaları yeterli olacak. 

Şirketlere ödenecek pandemi yardımı parası elektrik faturaları aracılığıyla halka yansıtılacak. Bu harcamalar daha önce iletim sistemi kullanım bedeli olarak faturalarda görünüyordu, ancak halk tepki göstermesin diye bu harcamalar dağıtım giderlerinin içine konduğu için artık faturalarda yer almıyor. Dolayısıyla şirketlere aktarılacak paraları halk faturasının içinde 'gizli zamla' ödeyecek.

Elektrik şirketlerine her yıl artan oranda yardım yapılıyor

Elektrik üreten fosil yakıt şirketlerine kapasite mekanizması adı altında 2018 yılından bu yana destek ödemeleri yapılıyor. Bu yolla 2018 yılında 1,4 milyar, 2019 yılında 2 milyar, 2020 yılında ise 2,2 milyar lira ödendi. Bu yıl 2,6 milyar lira ödeme planlanmıştı. Ancak pandemi yardımı işin içine girince toplam ödemenin 3 milyar liraya yaklaşması bekleniyor. Yardımın 4 ithal doğalgaz, 1 de ithal kömür santrali için yapılması planlanıyor.

Bültene kayıt ol