AİHM: Ahmet Altan'ın tutukluluğu hak ihlalidir

13.04.2021 - 15:57
Haberi paylaş

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ahmet Altan'ın bireysel başvurusunu görüşerek, tutukluluğunun hak ihlali olduğu kararına vardı. 

AİHM, Ahmet Altan’ın “darbe girişimi ve yasa dışı örgüt bağlantısına dair makul şüphe olmaksızın suçlandığına ve yargılama öncesinde yasa dışı bir şekilde gözaltına alındığına” hükmetti ve Türkiye'yi 16 bin avro tazminat ödemeye mahkûm etti. Yazar Ahmet Altan, 4 yıl 7 aydır Silivri hapishanesinde tutuluyor.

Türkiye'nin de imzacısı olduğu uluslararası sözleşmelere göre AİHM kararları bağlayıcı. Yargı organlarının AİHM kararlarını hemen yerine getirmesi gerekiyor. Şimdi gözler Yargıtay'da. 

Ahmet Altan'a verilen 10,5 yıllık hapis cezasının bozulması ve bir an önce beraat kararının uygulanması için avukatının harekete geçtiği belirtiliyor.

Ne olmuştu?

Birçok romana imza atan ve Taraf gazetesinin genel yayın yönetmeni olan Ahmet Altan, 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ardından 22 Eylül 2016 günü gözaltına alınmıştı. 

Darbe girişiminden bir gece önce Kardeşi Mehmet Altan ile birlikte katıldıkları bir televizyon programında, darbe çağrışımlı 'subliminal' (bilinçaltı) mesaj içeren söylemlerde bulundukları gerekçesiyle 12 gün gözaltında tutuldu. Ardından FETÖ-PDY soruşturması kapsamında "örgüt üyeliği" ve "darbeye teşebbüs" suçlarından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

4 Kasım 2019 günü tahliye edildi. Ancak 12 Kasım'da mahkemenin tahliye kararını iptal etmesi üzerine yeniden tutuklandı.

Ahmet Altan, hayatı boyunca tüm darbelere karşı çıkmış olan bir isim. Bir an önce serbest bırakılması gerekir.

Bültene kayıt ol