Hekimler 15 Nisan'da bütün şehirlerde eylem yapacak: Ölümleri durdurun!

13.04.2021 - 13:57
Haberi paylaş

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi, korona virüsü salgınında son duruma ilişkin olarak Cağaloğlu'nda bulunan İstanbul Tabip Odası binasında basın toplantısı düzenledi. 

Toplantıya 81 ili temsil eden 65 Tabip Odası başkanı ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Alınan karara göre TTB, 15 Nisan'da Ankara'da Sağlık bakanlığı önünde bir araya gelecek. Öte yandan her şehrin Tabip Odası üyeleri de il sağlık müdürlükleri önünde toplanacak.

TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı "Günlük vaka sayıları elli bini aştı, can kayıpları gerçek rakamların ancak üçte birini yansıtan resmi rakamlara göre dahi iki yüz elliyi aştı" dedi. Fincancı şöyle devam etti: 

"Hastanelerimiz Covid-19 hastalarıyla doldu, yeni açılan servisler dahi ihtiyacı karşılamaya yetmiyor, yoğun bakımlarda yer bulunamıyor. Her gün çaresizlik içinde yeni ölümlere tanıklık etmekten tükeniyoruz. Bu tablodan sadece Covid-19 hastaları değil, Covid-19 dışındaki hastalarımız da mağdur oluyor. Ertelenemez sağlık sorunları için gereken hizmete ulaşamıyorlar. Tıpkı Gabriel Garcia Marquez’in 'Kırmızı Pazartesi' romanındaki gibi her şey herkesin gözü önünde oldu. Böyle olacağını başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere bütün yönetenler biliyordu. Ancak tüm uyarılarımıza rağmen gereken önlemleri almak yerine tabloyu seyretmekle yetindiler. Baştan beri yaptıkları gibi hala salgını yönetmek yerine algıyı yönetmeye çalışıyorlar; “aşı umudu tacirliği” yaparak insanları oyalıyorlar. Mızrak çuvala sığmayınca da “Maske, Mesafe, Hijyen” tekerlemesiyle suçu vatandaşlara atıyorlar.

15 Nisan Perşembe günü hekimler eylem yapacak

Korur sözlerine şöyle devam etti: "Bu kâbusu hep birlikte durduralım. Türk Tabipleri Birliği olarak bütün sağlık emek-meslek örgütleriyle birlikte iktidarı uyarmak, topluma çağrıda bulunmak için 15 Nisan Perşembe günü saat 12.30’da “YAŞAM HAKKIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ! Ölümleri Durdurun!” sloganıyla Ankara’da Sağlık Bakanlığı ve Türkiye’nin bütün illerinde de Sağlık Müdürlükleri önünde olacağız.

Bütün emek-meslek örgütlerini, bütün sendikaları, bütün siyasi parti ve çevreleri, başta yakınlarını COVID-19 nedeniyle kaybedenler olmak üzere bütün yurttaşlarımızı çağrımızı sahiplenmeye, sesimize ses katmaya, bu yanlış politikalara itiraz etmeye, bu korkunç gidişata dur demeye, yaşam hakkımızı sahiplenmeye çağırıyoruz. Bu çığlık hepimizin!"

Hekimler, hükümetten acil önlem alınmasını talep ediyor

İlk aşılamanın başladığı 14 Ocak 2021 tarihinden bu yana 11 hafta geçmiştir ve iki doz aşı olanlar toplumun %10’una dahi ulaşmamıştır.  Geç kaldınız, önlenebilir ölümleri önlemediniz! Her gün yüzlerce insanımızı kaybettiğimiz son durumda aşağıdaki acil adımlar atılmalıdır:

- Sağlığa bütüncül bakan, toplum ve sağlık örgütlerinin katılımıyla dayanışma içerisinde yeni bir sağlık sistemi kurulmalıdır.

- Pandemi ile mücadele, derhal geniş katılımlı yerel pandemi kurullarına devredilmelidir. 

- Bilimsel kriterlere uygun filyasyon çalışmalarına hızla başlanmalıdır.

- Çalışanlar sosyal ve ekonomik hiçbir kayba uğratılmadan; AVM, fabrika, lokanta, atölye, şantiye gibi kalabalık ve kapalı alanlar derhal en az 14 gün tercihen 28 gün kapatılmalıdır.

- Uluslararası dolaşım en aza indirgenmelidir.

- Etkili bir aşılama programı uygulanmalıdır. 

- Halen atanmayı bekleyen ve KHK ile gerekçe gösterilmeden ihraç edilmiş tüm sağlık çalışanları hızla salgınla mücadelede yerlerini almalıdır. 

- Aşıda patenti ortadan kaldıracak uluslararası adımlar atılmalıdır. Küresel sorunda çözümün de küresel olduğu kabul edilmelidir.

Bültene kayıt ol