Mücadele dolu günler

27.03.2021 - 15:35
Haberi paylaş

'Gökkuşağıma dokunma' diyen öğrencilerin Boğaziçi Üniversitesi'ndeki gözaltıları protestosu, 'İstanbul Sözleşmesi bizim' diyerek İstanbul ve İzmir'de sokağa çıkan kadınların, LGBTİ+'ların kararlı eylemleri haftaya damgasını vurdu.

25 Mart Perşembe günü LGBTi+'ların simgesi olan gökkuşağı bayrağını taşıdıkları gerekçesiyle 4 öğrenci Boğaziçi Üniversitesi  Kuzey Kampüs girişinde  gözaltına alınmıştı. Gözaltıları protesto edenler öğrenciler, Adliye önünde basın açıklaması yapmak isteyenler de gözaltına alındı.

Öğrenciler sokakta

Adliye'ye çıkarılan 50'den fazla öğrencinin çoğu serbest bırakıldı. Onların da konuşmalar yaptıkları Kadıköy'de eylemde gökkuşağı bayrakları taşındı. LGBTİ+'ların kriminalize ve izole edilmesini hedefleyen iktidarın aşırı sağcı hamlesi radikal sloganlarla kınandı. Boğaziçi'nden ve çeşitli üniversitelerden eyleme katılan öğrenciler, kayyum rektöre karşı kararlılıklarını gösterdi. 

Özerk ve demokratik üniversite için hafta içi her gün nöbet tutan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri de gökkuşağı şemsiyeleri açmıştı.

İktidarın İstanbul Sözleşmesi'ni feshetme girişimi, hafta boyunca İstanbul ve İzmir'in çeşitli ilçelerinde protesto edildi. Bazı semtlerde ise saat 21:00'da balkonlara camlara çıkan pek çok kişi alkışlarla ıslıklarla bu kararı kınadı.

İstanbul

Kadın örgütlerinin çağrısıyla 27 Mart Cumartesi günü Kadıköy  İskele Meydanı'ndaki merkezi gösteri ise binlerce kadın ve LGBTİ+ eylemcinin polis engelini mücadeleyle aşmasına sahne oldu. Kadıköy'ün çeşitli noktalarından alana yürüyen eylemcilerin alana girişi gökkuşağı bayrakları gerekçe gösterilerek engellendi. Kadın aktivistlerin ses sistemlerine el koyan polislerin şiddet ve biber gazına karşı eylemciler müthiş bir direnişle barikatı aştı ve alana girdi. 

Öğrencilerin ardından, kadınlar ve LGBTİ+'lar da Kadıköy'de coşkulu bir miting yaptı. Eylemin dağılışı sırasında şarkılar söyleyen kalabalığı polis yer yer taciz etti.

İzmir

İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu'nun çağrısıyla Konak İskele'de bir araya gelen kadınlar ve LGBTİ+'lar İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden kararnameyi protesto etti. Okunan basın açıklamasında kadınların, LGBTİ+’ların ve çocukların eşitlik talebi ve yaşam hakkı anlamına gelen İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden kararnamenin hukuka aykırı, geçersizdir ve hükümsüz olduğu vurgulandı. Aynı zamanda alanda olan kadınlar, kararnamenin üzerine hükümsüzdür yazarak kağıdı  yırttı. Kadınlar ve LGBTİ+’lar bu karar geri çekilene, sözleşme uygulanana kadar sokaklardan, mücadeleden bir adım geri durmayacaklarını belirtti.

Bültene kayıt ol