Yeterince aşı temin edilemiyor, salgın kontrolden çıktı

24.03.2021 - 16:40
Haberi paylaş

1 Mart itibariyle ‘kademeli normalleşme’ sürecine giren Türkiye, koronavirüs salgınında kontrolü kaybetmiş durumda. Vaka sayılarının arttığı dönemde ekonomik kaygılarla ‘normalleşme’ sürecşne girildi, bu da salgının kontrolden çıkmasına yol açtı.

Aşılama başladıktan sonra ocak ayı sonlarında 5 binlere kadar düşen günlük vaka sayıları dün itibariyle 26 bini aştı.

Hastaneler tekrar dolmaya başladı

Türkiye’nin her yerinden hastanelerde yoğun bakım doluluk oranlarının arttığı açıklamaları geliyor. Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk’ün açıklamasına göre, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66’ya çıktı. Oğuztürk, “Yüzde 80’leri geçerse daha ciddi bir alarm söz konusu olacaktır” dedi. Sağlık Bakanlığı, hastanelere ‘Pandemi Genelgesi’ gönderdi. Belirtilen özelliklere sahip özel ve vakıf hastanelerinin hepsi pandemi hastanesi ilan edildi.

Aşı temininde sıkıntı var

Aşı tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Ocak ayı sonuna kadar 40 milyon aşı gelmesi gerekiyordu. Ancak şu ana kadar gelen aşı miktarı 13,5 milyon doz. Süreç şeffaf yürütülmediği için ne kadar aşı geldiği bile net olarak bilinmiyor. Bakanlığın ‘Aşı Tablosu’na göre 15 Ocak’tan bu yana yapılan aşı sayısı 13,8 milyon. İlk doz kapsamında 8,1 milyon aşı yapıldı. İkinci doz uygulaması kapsamında ise 5,7 milyon kişi aşılandı. Günlük 30 binlere düşen aşılama sayısının 500 binlere çıkarılması gerekiyor. Ancak ortada aşı yok!

Türkiye bu hızla aşılamayı yıllar sonra tamamlayacak

Uzmanlara göre, Türkiye'de toplum bağışıklığının kazanılması için en az 60 milyon kişinin aşı olması gerekiyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu üyesi Dr. Emrah Kırımlı, günde ortalama 200 bin aşı ile devam edilmesi durumunda 60 milyon kişinin her iki dozu da alarak aşılanması, 2022 yılı sonunu buluyor. Günlük 30 bin doz aşı yapılması halinde bu süre 5 yılı buluyor.

Bu rakamlar, Türkiye'nin gerçek aşılama kapasitesinin oldukça altında, ancak yeterli aşı temin edilemediği için aşılama sayısı artırılamıyor. Türkiye'nin elinde yeterli miktarda aşı bulunsa, günde 500 bin doz aşı ile 120 milyon doza 240 günde ulaşılabiliyor. Dolayısıyla en iyi şartlar altında bile 120 milyon dozluk aşılamayı tamamlamak 7-8 ay sürecek. 

Aşılama uzun sürerse virüsün yeni varyantları ortaya çıkabilir

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Necmettin Ünal aşılamada esas sıkıntının sağlık sisteminin aşılama kapasitesinden değil, aşı temininde yaşanan sorunlardan kaynaklandığını belirtiyor. Ünal'a göre gerekli aşılama hızla gerçekleştirilip toplum bağışıklığı kazanılmadığı takdirde, virüsün mutasyona uğrayıp yeni varyantlar oluşturma olasılığı bulunuyor.

Şu ana kadar Türkiye'de koronavirüsün üç yeni varyantı tespit edildi. Bunların dışında çeşitli varyantlar var ama hâkim duruma gelebilmiş değiller. Vaka sayılarının yüksek devam etmesi ve aşılamanın kısa sürede tamamlanamaması durumunda, her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de kendisine özgü varyantların gelişmesi bir olasılık. Riski önlemenin iki yolu var:

Çok hızlı aşı yapılır ve virüsün yayılmasına izin verilmez ise yeni varyantların ortaya çıkmasına engel olunur.

Herkesin eve kapanması sağlanırsa hastalık yayılamaz ve varyant oluşma olasılığı azalır.

Okullar açıldı ama öğretmenler aşılanmadı

2 Mart’ta başlayan yüz yüze eğitimde ise üç hafta geride kalırken koronavirüs salgınına karşı aşılanabilen öğretmenlerin oranı yüzde 10’a bile ulaşmadı. 1,2 milyon öğretmen ile eğitim personelinden yalnızca 80 bini aşı olabildi.

KESK’e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) ülke genelinde aşı talebiyle basın açıklamaları düzenledi. Eğitim-Sen Samsun Şubesi’nin açıklamasında, “Gelinen aşamada köylerde çalışan öğretmenlerin bir bölümü dışında eğitim emekçilerinin çok büyük bölümüne hâlâ aşı yapılmamıştır. Öte yandan bulaş riski yüksek yaş grubundaki ortaokul ve lise öğrencileri de yüz yüze sınava çağrılarak virüsün yayılmasına adeta davetiye çıkarılmıştır” denildi. 

Eğitim-Sen Konya Şubesi’nin düzenlediği basın açıklamasında “Okullardaki tablo daha da ağırlaşmadan yüz yüze sınavlar okullardaki tüm emekçilerin aşılanması tamamlanana ve gerekli önlemler alınana kadar ertelenmelidir. Toplum sağlığı için, eğitim hakkı için, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı için aşı istiyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Bültene kayıt ol