Boğaziçi öğrencileri tahliye edildi

17.03.2021 - 18:06
Haberi paylaş

47 Gündür tutuklu bulunan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Doğu Demirtaş ve Selahattin Can Uğuzeş tahliye oldu.

Ocak ayının başından itibaren süren Boğaziçi Direnişi sırasında açılan sergiye “Kâbe üzerine Şahmeran figürü ve LGBTİ+ bayrakları” olan bir illüstrasyonu astıkları gerekçesiyle ikisi tutuklu yedi öğrencinin "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçlamasıyla yargılamasına başlandı. Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelen yüzlerce öğrenci, akademisyen ve yurttaş yargılamayı protesto etti. Sık sık, “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!”, "Nefrete inat yaşasın hayat", "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük", “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atılan eylem sırasında “Kayyumlar gidecek biz kalacağız!”, “Tutuklu öğrenciler serbest bırakılsın!”, “Melis Bulu Boğaziçi’ne rektör olamaz” yazılı dövizler taşındı.

Boğaziçi Direnişi’ne katıldığı gerekçesiyle ev hapsine mahkûm edilen Aze Deniz Akşar, Yıldız İdil Şen, Hasan Doğan, Yunus Emre Karaca ve Muhammet Hizmetçi ise bugünden itibaren “ev hapsi”ni tanımadıklarını ifade ederek eyleme katıldı. Burada elektronik kelepçelerini çıkaran öğrenciler, ev hapsinin bir tutsaklık biçimi olduğunu bir kez daha belirtti.

İstanbul’daki Üniversitelerde örgütlenen Dayanışma grupları ise yaptıkları ortak açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Bu tutuklamalar hukuksuzdur, arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Mücadelemiz her türlü baskı girişimine rağmen devam ediyor. Cumhurbaşkanı'na 'yüreğimiz yetiyor' demiştik. Bizi size koşulsuz itaat edenlerle karıştırmayın. Bugün o mektupta dediklerimizi aynen tekrarlıyoruz. Size kulluk etmiyoruz. Hukuksuzca tutukladığınız her arkadaşımızı alacağız. Mücadelemizi durduracak kudretiniz olmadığı gibi demokratik hakkımızı gasp eden ucuz siyasetinizin arkasına sığınamazsınız. Sanmayın ki hukuk reformunuzla ezilenleri safınıza katabilirsiniz. Safımız emekçilerin ve ezilenlerin safıdır. Demokratik hak ve özgürlükleri gasp edilenlerin yanındayız. Tüm kayyumları gönderene, tüm arkadaşlarımızı alana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Yüreğimiz yetiyor"

Yaklaşık beş saat süren duruşmanın ardından tutuklu öğrenciler Doğu Demirtaş ve Selahattin Can Uğuzeş savcının tutukluluk talebine karşın mahkeme tarafından tahliye edildi. Bir öğrenci hakkındaki ev hapsi uygulaması da haftada bir imza vermesi koşuluyla kaldırıldı. Böylece Boğaziçi Direnişi’ne katıldığı gerekçesiyle tutuklanan öğrencilerin sayısı 6’ya düştü.

Bültene kayıt ol