Türk Tabipleri Birliği (TTB), düzenlediği online basın toplantısıyla 14 Mart Tıp Haftası kapsamında gerçekleştirilecek etkinliklere ilişkin bilgi verdi. “Pandemide kaybettiğimiz sağlık emekçilerini saygı ve özlemle anıyor, toplumsal sağlık için demokrasi ve adalet istiyoruz” denilen açıklamada 6 maddelik talep listesi sıralandı.
Basın açıklamasını okuyan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, iktidarın uyguladığı piyasacı sağlık politikalarını eleştirdi. Haksızlık, eşitsizlik, adaletsizlik ve sağlıksızlığın pandemi ile daha da derinleştiğini söyledi. Pandemi karşısında iktidarın tüm yükü sağlık çalışanlarına yüklediğini ve süreci yönetemediğini vurgulayan Fincancı, bu nedenle on binlerce yurttaşın ve sağlık emekçisinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Genelgelerle yurttaşlara cezalar yağdıran iktidarın “lebalep parti kongreleri” düzenlemesine de tepki gösteren Fincancı, “Bizler kaybettiğimiz insanlarımızın cenazelerini bir avuç yakınımızla defnedip yasımızı yüreğimize gömerken, pandeminin başlangıcında semptom olmadan da test yaptırabilen ‘ayrıcalıklı zümre’, kalabalık cenaze törenlerinde nutuklar attı” dedi.
Pandemi sürecinde gerçekleri açıklayan TTB’nin iktidar tarafından hedef gösterildiğini de hatırlatan Fincancı, “Tüm baskılara, gözdağı ve suçlulaştırma çabalarına rağmen pandemi gerçeklerinin sözcüsü, bilimsel tutumun onurlu simgesi olmaya devam ettik” dedi. “Hakkınız ödenmez” denilen sağlık emekçilerinin tükenmişlikle baş başa bırakıldığını söyleyen Fincancı, bu süreçte sağlık çalışanlarının kırpılmış Sağlıkta Şiddet Yasası’nın sonuçlarını yaşamaya devam ettiğini vurguladı.
TTB’nin talepler listesi
Fincancı, 14 Mart Tıp Haftası boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerde dile getirecekleri talepleri şöyle sıraladı:
- COVID-19 meslek hastalığıdır, önerdiğimiz yasa tasarısı kabul edilsin.
- Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlansın.
- Şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışabilmek için yeni ve etkili “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkarılsın.
- Emekliliğimize de yansıyacak temel ücret ile ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilsin.
- Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin.
- Liyakatsiz atamalar, tip sözleşme dayatmaları, tıp eğitimini niteliksizleştiren, altyapısı uygun olmayan tıp fakültelerinin açılması durdurulsun.
Basın toplantısında söz alan TTB 2. Başkanı Ali İhsan Ökten ise TTB’ye bağlı odaların planları doğrultusunda çeşitli etkinlikler düzenleneceğini ifade etti. 14 Mart’ın ana konusunun pandemi ve onun getirdiği ekonomik, siyasal tahribatlar olduğunu dile getiren Ökten, ülkenin doğusundan batısına kadar her yerde düzenlenecek etkinliklerle bu ana başlıkların tartışılacağını söyledi. Ökten, pandeminin yarattığı eşitsizlikler üzerine bir uluslararası program düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.