'14 yıldır peşinde olduğumuz Hrant Dink için adalet mücadelesi devam edecek'

05.03.2021 - 09:48
Haberi paylaş

Kamu görevlilerinin yargılandığı Hrant Dink Cinayeti Davası'nın 130. duruşması yapıldı. Bugün için beklenen karar, 26 Mart tarihine ertelendi. Duruşma öncesi, 14 yıl boyunca tutulan adalet nöbeti bir kez daha Çağlayan Adliyesi önünde gerçekleşti.

Hrant'ın Arkadaşları inisiyatifinden Bülent Aydın duruşma öncesi şu açıklamayı yaptı:

Bu 130. duruşma,76 sanıklı davanın karar duruşması yapılıyor.

Bu davanın ilk kararı değil. 2007'den bu yana 14 yıldır sürüyor. Tetikçilerin yargılandığı davanın kararını dinledik. Büyük bir infialle karşılanan skandal bir kararla sonuçlannmıştı. Daha sonra karar bozuldu ve dava 10 yıldır süren adalet mücadelesinin sonucunda 2016'da yeniden başladı. Bugün görülen dava işte bu dava.

Türkiye'de bugüne kadar bu kadar kamu görevlisinin yargılandığı bir siyasi cinayet davası olmadı. Bu kadar uzun bir süre kamuoyunun takip ettiği başka bir dava olmadı. Bu cinayete ilişkin bütün hususların aydınlandığı ve cinayete katılan tüm tarafların gerçekten yargılandığı bir bir aşamanın sonucunda acaba adalete ne kadar yaklaştık derseniz, karar duruşması öncesi söyleyebilirim ki henüz Hrant Dink için adalete ulaşamadık. Çünkü bir önceki duruşmada Dink ailesi avukatlarının mütalaaya itirazlarını sunarken ayrıntılı bir şekilde izah ettiği gibi, biz Hrant'ın Arkadaşları'nın her duruşmada ifade ettiğimiz gibi Hrant Dink cinayeti yıllar süren bir hazırlık aşamasından sonra gerçekleştirildi. Hrant Dink hedef haline getirilerek, asılsız davalardan yargılanarak, mahkum edilerek, tehdit edilerek peş peşe izleyen organize bir sürecin sonunda adeta tetikçilerin önüne atılarak, öldürülmesi mümkün kılınarak katledildi. Maalesef cinayet öncesi hazırlık aşamasına ilişkin hiçbir sanık yargılanmadı. Bu davada büyük eksiklikler var. Dink ailesi avukatlarının başvurularına rağmen birçok kamu görevlisi hakkında soruşturma açılmadı.

Hrant Dink için adalet mücadelesi bugün verilecek kararla bitmiş olmayacak. Aksine adalet mücadelesi ve Hrant Dink cinayeti davası yeni bir aşamaya geçmiş olacak. O yüzden Beşiktaş'ta süren tetikçilerin yargılandığı davanın ilk duruşması bittiğinde söylediğimiz gibi biz bitti demeden bu dava bitmez. 

14 yıldır peşinde olduğumuz adalet mücadelesi devam edecek, Hrant için adalet için. 

Hrant'ın cenazesinin arkasında yürüyen o kalabalıkta söylediğimiz gibi, bu cinayetin üstündeki karanlık perde kalkana, bu cinayetin bütün ortakları gerçekten yargılanana ve hak ettikleri cezaları bulana  kadar Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeniyiz demeye devam edeceğiz."

Açıklama sonrası karar duruşmasına gidilirken, Hrant'ın Arkadaşları bugün kararı dinleyeceklerini ve yakında bir açıklamayla değerlendireceklerini duyurdu.

Bültene kayıt ol