LGBTİ+ mücadelesi: Tarihte bu hafta (15-21 Şubat)

15.02.2021 - 09:25
Haberi paylaş

İnsanlık tarihinin pek çok noktasında farklı sebeplerle verilmiş çok fazla mücadele örnekleri göstermek mümkündür.

LGBTİ+ özelinde konuşacak olursak, mücadele tarihinde yer yer kazanımlar görmekle beraber, kat edilmesi gereken yol oldukça uzun. 

Tarihte bu hafta içerisinde biraz dolanmak istersek;

15 Şubat 2008 - On beş yaşındaki Lawrence King (13 Ocak 1993 - 15 Şubat 2008), 

12 Şubat 2008'de 14 yaşındaki Brandon McInerney ile yaşadığı sözlü bir tartışmadan sonra Mclnerney tarafından başından vuruldu ve 15 Şubat’ta öldü. Eşcinsel olarak tanımlanan ve zaman zaman okula makyaj, yüksek topuklu ayakkabılar giyen sekizinci sınıf öğrencisi King, katiliyle aynı sınıfa gidiyordu. Konuyla ilgili olarak yönetmen Marta Cunningham’ın ‘Valentine Road’ belgeseli bulunmaktadır.

16 Şubat 1990 - Ünlü pop art sanatçısı Keith Haring (4 Mayıs 1958 - 16 Şubat 1990) 

31 yaşında AIDS'ten öldü. Pop art ve grafiti benzeri çalışmaları 1980'lerin New York City sokak kültüründen doğan bu Amerikalı sanatçı, New York City metrolarındaki coşkulu, spontane çizimleri, parlak bebekleri, uçan daireleri ve tanrılaştırılmış köpekleriyle büyük bir popülariteye ulaştı. Kamuoyunda tanındıktan sonra, sipariş üzerine renkli duvar resimleri gibi daha büyük ölçekli işler de yarattı. 

İmgelemi, yaygın olarak tanınan bir görsel dil haline geldi. Daha sonraki çalışmalarında sıklıkla politik ve toplumsal temalara, özellikle kendi yarattığı benzersiz ikonografisi aracılığıyla eşcinselliğe ve AIDS'e değindi.  

1981’de ABD’de Cumhuriyetçi Parti adayı Ronald Reagan’ın başkanlığa seçilmesini protesto eden eserler üretmişti. Onu siyasi alanda unutulmaz kılan asıl olay, 1987’de, House of Checkpoint Charlie tarafından Berlin Duvarı’nın batıda kalan tarafını boyamak üzere bu şehre davet edilmesidir. Haring, Almanya’nın renkleri olan siyah, kırmızı ve sarıyı kullanarak, kollarından ve bacaklarından birbirine bağlanan insan figürleriyle, duvar fikrine karşı duranları resmetti. 

Keith Haring bugün Düsseldorf’ta, Washington D.C.’de, Viyana’da, Pisa’da ve başka birçok şehirde karşınıza çıkabilir.

1988’de AIDS’e yakalanan Haring, yapmak istediği bütün işleri tamamlamak ve AIDS hastalığına dikkat çekmek istedi. Her ikisi için de çok çalıştı. Bu çalışmaların devam etmesini sağlamak amacıyla da 1989’da Keith Haring Vakfı’nı kurdu ve ertesi sene, Şubat 1990’da öldü. Sanatçının yaşam öyküsünü ve eserlerini keşfetmek için internet sitesine bakabilirsiniz.

17 Şubat 2012 - Irak'ta "Emo Cinayetleri" başladı. Seri cinayetler, ana akımın dışında görünen genç erkekleri, özellikle gey ve “emo” gençleri hedef alıyordu. Emo, skinny jeanlerin de dahil olduğu bir moda tarzıdır. 17 Şubat 2012’de 20 yaşındaki Saif Raad Asmar Abboudi bir tuğlayla dövülerek öldürülmüştü.

18 Şubat 1938 - İlk defa eşcinselliğe referans olarak ‘gey’ kelimesinin kullanıldığı, Cary Grant’in başrolünde oynadığı ‘Bringing Up Baby’ filminin galası yapıldı.

19 Şubat 2002 - Amerikalı bir gey özgürlüğü ve transseksüel aktivist, kendi kimliğini belirleyen bir drag queen olan Sylvia Rivera (2 Temmuz 1951 - 19 Şubat 2002) 50 yaşında öldü. Hem Gay Liberation Front hem de Gay Activists Alliance'ın kurucu üyesiydi. Rivera, yakın arkadaşı Marsha P. Johnson ile birlikte, kendini evsiz genç drag kraliçelerine ve beyaz olmayan trans kadınlara yardım etmeye adamış bir grup olan Street Transvestite Action Revolutionaries'i (STAR) kurdu. Rivera, transseksüel (MTF) bir genç olarak, modern eşcinsel hakları hareketini başlatan ayaklanma günleri olan Stonewall İsyanı'nda polis vahşetine direnenlerin arasındaydı. Hayatının ilerleyen dönemlerinde, evsizler ve uyuşturucu bağımlısı trans bireyler için sığınma evleri açmada etkili oldu ve LGBT'yi içeren ayrımcılık yasağı yasasının çıkarılmasına yardımcı olmak için çalıştı. Rivera, 19 Şubat 2002'nin erken saatlerinde New York'taki St. Vincent Hastanesi'nde karaciğer kanserinden kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle öldü. Trangender aktivisti Riki Wilchins (1952 doğumlu), "Birçok yönden, Sylvia, Stonewall'dan yirmi yıl sonrasına kadar icat edilmemiş bir terim olan modern transseksüel hareketinin Rosa Parks'ıydı" dedi. 

20 Şubat 2004 - Kamboçya'nın kralı Norodom Sihanuk, ülkesinin eşcinsel evliliği yasallaştırması gerektiğini düşündüğünü açıkladı. Sihanuk, San Francisco'da evlenen eşcinsel çiftlerin görüntülerini izledikten sonra bu sonuca vardığını söyledi. Ayrıca Kamboçya'da travestilere iyi davranılması gerektiğini de belirtti.

21 Şubat 1997 - 1996 ile 1998 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin güneyinde iki kişinin öldüğü ve 120'den fazla kişinin yaralandığı kürtaj karşıtı ve eşcinsellere yönelik bir dizi bombalama olayından hüküm giyen Amerikalı "Olimpik Park Bombacısı" Eric Rudolph, bu gün Atlanta’da bir lezbiyen bara saldırdı ve 5 kişiyi yaraladı.

Daha özgür bir dünya için LGBTİ+ mücadelesi içerisinde yer almak, kazanımlarımızı kaybetmemek ve her türlü nefret söylemini ve cinayetlerini bitirecek bir dünya inşası için daha güçlü bir şekilde örgütlenmeliyiz. 

Bültene kayıt ol