Türk Tabipleri Birliği COVID-19 İzleme Kurulu, Türkiye’de ilk COVID-19 vakasının resmi olarak açıklanmasından bu yana geçen 11 aylık süreci kapsayan değerlendirmesini duyurdu.
Covid-19 salgınında 11 ayı geride bırakan Türkiye’de, koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 27 bini geçti. 2 buçuk milyondan fazla insan Covid-19 hastası olarak kayıtlara geçmiş durumda. Sağlık Bakanlığı 14 Ocak’ta başlayan aşılama programı kapsamında günde bir buçuk milyon kişiyi aşılamayı hedeflemiş olsa da 28 günde sadece 2 milyon 800 bin kişinin aşılanabildiğini duyurdu.
Aşılama programının Türkiye’de gecikmeli olarak başlayıp, yavaş ilerlediğini açıklayan Türk Tabipleri Birliği (TTB), gelinen noktada risklerin daha da çoğaldığı tespitinden yola çıkarak yeni bir aşılama programına geçilmesini istiyor.
Türk Tabipleri Birliği Covid-19 İzleme Kurulu üyesi, halk sağlığı uzmanı Prof. Kayıhan Pala; salgının 11'inci ayında Türkiye’nin en büyük probleminin "aşı yokluğu" olduğunun aslında Sağlık Bakanı tarafından da kamuoyuna açıklandığını söyledi.
Yeterli aşı temin edilemiyor
Kayıhan Pala "Türkiye günde ortalama yüz bin kişiyi aşılayabiliyor. Bu, başlangıçta öngörülen ve dile getirilen rakamların çok altında. Günlük en az 500 bin, mümkünse bir milyonu yakalayacak kadar aşı yapmamız gerekir ki ancak dört ay içinde toplumun büyük kesimini aşılayalım. Henüz bu sayılardan çok uzağız" diyor.
Pala, "Salgının 11'inci ayında sağlık bakanlığının salgına karşı benimsenecek strateji konusunda salgını baskılamayı değil etkisini azaltmayı tercih etmiş olmasını ben en önemli sorunlardan birisi olarak görüyorum. Bu nedenle ülkemizde salgının yükü başlangıçta öngörülenden daha ağır gerçekleşmiştir. Çok sayıda hasta ve çok sayıda hem Covid-19’a bağlı ölümler hem de bu pandemi sırasında bizim ikincil etki dediğimiz kanser, kalp gibi nedenlere bağlı ölümler beklenenden fazladır" eleştirisi getiriyor.
TTB gelinen noktada Türkiye’de yeterli aşı olmadığı gibi risklerin de arttığını, Sağlık Bakanlığı’nın yeni bir aşılama programı başlatması gerektiğini söylüyor.
Aşılama yeniden planlamalı
TTB 2'nci Başkanı Ali İhsan Ökten de Türkiye’de şu anda aşılamanın planlandığı gibi gitmediğini anlattı.
Ökten, Türkiye’de ne kadar aşı geleceği, kimlere nasıl yapılacağı konusunda vatandaşların kafalarındaki soruların her geçen gün arttığını dile getirirken "90 yaş, 80 yaş, 75 yaş ve üzeri seviyesinde çok yavaş bir aşılama oldu. Bu aşılama hızıyla gidilirse aşılama ancak 2-3 yılda tamamlanacak. Bu nedenle aşılama programını yeniden yapılandırmak lazım, yeniden bir program yapmak lazım ki, koruyuculuk sağlansın. Koruyuculuğu sağlamamız için toplumun yüzde 60’ını aşılamamız gerekir" diyor.
Bunun hızlıca yapılmaması durumunda tehlikelerin artacağına vurgu yapan Ökten, Türkiye’nin çok daha ağır bir salgın tablosu yaşayabileceği uyarısı yapıyor.
Ökten o ağır tablo için "Birincisi virüs mutasyona uğruyor. Bulaş hızı da artıyor mutasyona uğradıkça. Aşılamada gecikirsek tekrar bir pik yapma durumu ile karşılaşabiliriz. Mutasyon aşının etkinliğini olumsuz yönde de etkileyebilir. Bu sefer aldığımız aşıların bir anlamı da kalmaz. Bu nedenle aşılamanın yeniden planlanması ve çok hızlıca yapılması lazım" diyor.
TTB’nin önerilerini de şöyle ekledi:
- En kısa sürede en az 120 milyon doz aşıyla toplumsal bağışıklık sağlanmalıdır.
- Türkiye’de mutasyon analizleri Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanmalıdır.
- Coğrafi bölgelere göre ve yaş gruplarına göre hasta ve ölüm sayıları Sağlık Bakanlığı tarafından verilmelidir.
- Aşı için doz başına ödenen para yurttaşların vergisinden ödendiğinden, bu ticari bir sır değildir, açıklanmalıdır.
- Pandemide olduğu gibi aşılamada da sosyo-ekonomik desteklerle bölgesel ve her türlü eşitsizlikler giderilmelidir.