Bazı gazeteler yoksulların alışverişe giderken karınlarını doyurarak gitmelerini tavsiye eden utanmaz manşetlere çıkması boşuna değil. Artık yoksulluk saklanamaz boyutlarda.
Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat), 2021 asgari ücret verileri Türkiye’de asgari ücretlilerin ne kadar düşük maaş aldığını ortaya seriyor.
BBC’nin haberine göre Eurostat'ın yeni güncellediği verilere göre Türkiye'nin 1 Ocak'ta asgari ücrete yaptığı zam ile birlikte Türkiye'deki aylık brüt asgari ücret 392 euro oldu.
Türkiye’de belirlenen asgari ücret AB üyesi ülkeler içinde Bulgaristan’dan sonraki en düşük seviyede.
Bulgaristan'da asgari ücret 332 euro.
Bulgaristan’dan sonra 442 euro ile Macaristan geliyor.
Asgari ücrette büyük gerileme
Eurostat’ın verileri Türkiye'deki brüt asgari ücret euro cinsinden 2011'deki asgari ücret ile neredeyse aynı seviyede olduğunu da gösteriyor: Türkiye’de asgari ücret 10 yılda yalnızca 8 euro artış gerçekleştirdi. AB üyeleri veya adayları içinde 10 yıl öncesine kıyasla yüzde 0,5'in altında artış yaşayan başka bir ülke yok.
Türkiye’de işçilerin yarısından çoğu asgari ücret civarında maaş alıyor. Bu oran bir dizi AB ülkesinin 2.5 katından fazla.
Buna, yüzde 15 ile yıllık tüketici fiyatlarındaki en büyük artışlardan birinin Arjantin'den sonra Türkiye'de görüldüğünü ekleyince, işçilerin, emekçilerin ve yoksulların hayatının ne kadar zorlaştığı görülebiliyor. Gıdada enflasyon yüzde 20’den fazla artmış durumda. Reuters haber ajansının yaptığı gıda analizinde, "Türkiye'de gıda fiyatları o kadar arttı ki, bazı insanlar gelecek aylarda daha da artacak fiyatlardan kaçınmak için ellerindeki tüm parayı pirinç ve makarna stoklamaya yatırıyor" vurgusunun yapılması boşuna değil.
Milyonlarca insan açlığın, gıdasızlığın pençesinde, yardımlarla yaşayabilir halde.
İktidar bu gerçeğin görülmesini istemiyor.