İki komşu ülkenin silahlanma yerine eğitime, sağlığa ve diğer insani alanlara yatırım yapması, komşuluk ilişkilerini geliştirmesi gerekir.
Koronavirüs krizi nedeniyle turizm ve deniz trafiği gelirleri kesilen Yunanistan’ın ekonomisinde tarihi bir çöküş yaşanıyor. Ülke ekonomisi son çeyrekte yüzde 14 küçüldü, yıl bazında yüzde 10’luk bir küçülme yaşanması bekleniyor. Dünya Bankası ve Avrupalı kreditörlerle imzaladığı ilk mutabakat muhtırasından geriye kalan 11,5 milyar euro borcu 2021 yılında ödeyecek. Uzmanlara göre, Yunanistan halkı gelecek 5 yıl boyunca oldukça yıpranacak. 11,5 milyar euro borcun ödenmesi için halk 5 yıl boyunca hükümet tarafından daha fazla kemer sıkmaya zorlanacak.
Benzer şekilde Türkiye ekonomisinin de 2020 yılında yüzde 5 daralacağı öngörülüyor. Parasının değer kaybı, işsizlik, faiz ve enflasyon açısından, Türkiye dünyada en kötü koşullarda olan ülkelerden birisi.
Ancak her iki ülkede de silahlanma harcamaları artmaya devam ediyor. Yunanistan, 2021 savunma bütçesi kapsamındaki silahlanma payını, geçen yıla göre 5 kat artırdı. Yunanistan Parlamentosu’nda kabul edilen bütçeye göre, savunma harcamaları 5,5 milyar euro’ya yükseltilirken, savunma bütçesi dahilindeki silahlanma harcamaları için ayrılan pay 2,5 milyar euro’ya çıkarıldı.
Türkiye’nin askeri harcamalarının miktarı 2020 yılında 22 milyar dolara ulaştı, bu harcama içinde doğrudan silah alımına ayrılan miktar ise 5 milyar dolar. Silahlanma harcamalarının GSYH içindeki payı 2010’larda yüzde 1,8 seviyesinde iken 2020 yılında yüzde 2,7 seviyesine çıktı.
İki komşu ülkenin silahlanma yerine eğitime, sağlığa ve diğer insani alanlara yatırım yapması, komşuluk ilişkilerini geliştirmesi gerekir.