LGBTİ+ mücadelesi: Tarihte bu hafta (7 Aralık - 13 Aralık)

08.12.2020 - 14:52
Haberi paylaş

İnsanlık tarihinin pek çok noktasında farklı sebeplerle verilmiş çok fazla mücadele örnekleri göstermek mümkündür.

LGBTİ+ özelinde konuşacak olursak, mücadele tarihinde yer yer kazanımlar görmekle beraber, katedilmesi gereken yol oldukça uzun. 

Tarihte bu hafta içerisinde biraz dolanmak istersek;

7 Aralık 1946: 1946 – LGBTİ+ hakları alanında varlığını sürdüren en eski kuruluş olan Hollanda Kültür ve Eğlence Merkezi (COC) 1946'da Amsterdam'da kuruldu. COC bir yandan sosyal özgürleşmeye katkıda bulunmayı, öte yandan da gey ve lezbiyenler için bir kültür ve eğlence odağı olmayı hedefliyordu. Sosyal özgürleşme, Hollanda Ceza Kanunu’nun 248. Maddesi’nin kaldırılmasına odaklanıyordu. Başlangıçta "Shakespeare kulübü" olarak adlandırılan merkez, 1940'ta Alman işgalinden birkaç ay "Levensrecht" (Yaşama Hakkı) isimli bir dergi çıkarmaya başlayan ve bunu savaştan sonra da sürdüren bir grup gey tarafından kurulmuştu. Shakespeare Kulübü’nün adı 1946'da "Cultuur-en Ontspanningscentrum" (C.O.C.) olarak değiştirildi. Merkezin başkanı, kuruluşundan 1962'ye kadar takma adı olan Bob Angelo olan Niek Engelschman idi. 

8 Aralık 1626: İsveç Kraliçesi Christina (8 Aralık 1626 - 19 Nisan 1689) Stockholm'de doğdu. Vücudu fazla kıllı ve sesi çok kalın olduğu için doğumundan itibaren bir oğlan çocuğu olduğu düşünüldü. Görünüşe göre Christina bir interseks bireydi ve küçük yaştan itibaren erkek olmak istiyordu. Kral II. Gustav Adolph’un, eşi Maria Eleonora von Brandenburg’dan doğan ve hayatta kalan tek meşru çocuğuydu. Christina, altı yaşındayken babasının Lützen Savaşı'nda ölümü üzerine İsveç tahtına oturdu, ancak kraliçe olarak 18 yaşına geldiğinde hüküm sürmeye başladı. Ebba Sparre isimli bir kontesle arasında duygusal bir ilişki vardı. Christina, Roma’ya gitmek üzere İsveç'ten ayrıldığında Sparre'a tutkulu mektuplar yazmaya devam etti ve bu mektuplarda ona onu her zaman seveceğini söyledi.

9 Aralık 1928: Radclyffe Hall'un (12 Ağustos 1880 - 7 Ekim 1943) klasik romanı “Yalnızlık Çeşmesi” aleyhine açılan müstehcenlik davası başladı. Kitap, lezbiyenliği doğal bir durum olarak tasvir ediyordu. Savunmanın yıldız tanığı Norman Haire, nasıl "rengi hakkında bir şeyler okumakla frengi olunmazsa”, eşcinsellikle ilgili kitaplar okumakla da eşcinsel olunamayacağını ifade etmişti.

10 Aralık 1973: Nobel Edebiyat Ödülü, Avustralyalı eşcinsel romancı Patrick White'a verildi (28 Mayıs 1912 - 30 Eylül 1990). Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen ilk açık eşcinsel yazar olan White, 20. yüzyılın en önemli İngilizce romancılarından biri olarak kabul edilmektedir.

11 Aralık 1998: Amerikan Psikiyatri Birliği'nin Denver'daki toplantısında onarıcı tedaviyi reddeden bir karar kabul edildi. Kararda, bir kişinin cinsel yönelimini değiştirme girişimlerinin depresyona, kaygıya ve kendine zarar verici davranışlara neden olabileceği belirtildi. Benzer bir karar Ağustos 1997'de Amerikan Psikoloji Derneği tarafından kabul edilmişti. Derneğin Halkla İlişkiler Komitesi Başkanı Dr. Nada Stotland, Denver Post'a yaptığı açıklamada, onarıcı terapinin varlığının eşcinselliğin bir hastalık veya kötü olduğu fikrini yaydığını, bunun eşcinsellere, lezbiyenlere ve biseksüellere karşı ayrımcılık, taciz ve şiddetin artmasıyla sonuçlanan insanlık dışı bir etkiye sahip olduğunu söyledi.

12 Aralık 1989: New York City'deki St. Patrick Katedrali'ndeki "Kiliseyi Durdur" protestosuna 5.000'den fazla kişi katıldı. Koridorlara yatan 100 kadar eylemci tutuklandı. Göstericiler, Kardinal John O’Connor’un HIV ve cinsellikle ilgili hükümet politikaları üzerindeki etkisini protesto ediyorlardı.

13 Aralık 1999: ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, "sorma, söyleme" politikasına karşı olduğunu ve seçilirse ordudaki gey ve lezbiyenlere karşı ayrımcılığa son verecek yasalar önereceğini açıkladı.

Daha özgür bir dünya için LGBTİ+ mücadelesi içerisinde yer almak, kazanımlarımızı kaybetmemek ve her türlü nefret söylemini ve cinayetlerini bitirecek bir dünya inşası için örgütlü bir şekilde çabalamalıyız. 

Bültene kayıt ol