Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan "Kanal İstanbul Kazı, Patlatma, Nakliye Teknik Değerlendirme Raporu", kamuoyuna açıklandı.
Davalar devam ediyorken, 'sona gelindi' denilmez
TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, "Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta Kanal İstanbul hazırlıklarında sona geldiklerini açıkladığı için bu açıklamayı yapmak durumunda kaldık. TMMOB tarafından açılmış 5 dava bulunuyor ve hukuki süreç devam ediyor. Bu süreç devam ederken Cumhurbaşkanı'nın 'Kanal İstanbul'da sona gelindi' demesi hukuka müdahaledir, bu açıklamalar yanlıştır" dedi.
Kanal için açıklanan maliyet sadece kazı ve hafriyat için harcanacak
Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yöneticisi Mehmet Makar, hazırladıkları raporu anlattı:
"Kazı sonrası taşınacak hafriyat miktarı 1,76 milyar metreküp ile 1,43 milyar metreküp arasında değişecektir. ÇED raporunda belirtilen taşınacak malzeme miktarı ve maliyeti daha yüksek, nakliye süresi de ÇED raporunda belirtilenden daha uzun olacaktır.
Kanal İstanbul ÇED raporundaki yanlış yaptıkları hesaplara göre sadece kazı, nakliye ve depolama 69 milyar TL tutuyor. Gerçekte ise kazı, nakliye ve depolama maliyetinin 75 milyar TL olacağını söyleyebiliriz. Bu miktar yetkililerin bütün Kanal için hesapladıkları maliyet ile eşit. Yani sadece kazı, nakliye ve depolama faaliyetleri bütün kanal için açıklanan maliyet kadar."
Proje iptal edilmeli
Maden Mühendisleri İstanbul Şube Sekreteri Umut Atahan da, Kanal İstanbul gibi ekolojik, çevresel, ekonomik ve jeopolitik açıdan büyük sonuçlar ortaya çıkaracak bir projenin, konunun uzmanları olan bilim ve meslek insanları tarafından uzun ve detaylı bir değerlendirme sürecinden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Projenin en büyük bölümünü oluşturan kazı, patlatma ve nakliye işlerinin hatalı hesaplandığını, bu nedenle Kanal İstanbul ÇED raporunun ve Kanal İstanbul projesinin iptal edilmesi gerektiğini söyledi.