Pamuk’un patilerini kesen failler serbest: Hayvan Hakları Yasası hemen!

24.11.2020 - 11:45
Haberi paylaş

Samsun’da tavuklara zarar verdiği gerekçesiyle Pamuk isimli köpeği önce tüfekle vuran sonra ön patilerini kesen 3 kişi serbest bırakıldı.

Pamuk’un sahibinin komşuları olduğu tespit edilen failler, Pamuk’un ön ayaklarını “tedavi amaçlı” kestiklerini söyledi.

Olayın ardından Pamuk, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) desteği ile özel hayvan kliniğine götürüldü. Orada cerrahi operasyon geçirdi ve tedavisi hâlâ sürüyor. Her ne kadar hayati tehlikeyi atlattıysa da hayatının geri kalanını yürüteçle sürdürmesi gerekiyor.

Pamuk’un sahibinin komşusu olan 3 şüpheli göz altına alınmıştı. 2 şüpheli, savcı talimatıyla ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Bir şüpheli ise çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Hayvan Hakları Yasası çıkmadan hayvanlara rahat yok!

Pamuk gibi her gün şiddete uğrayan çok sayıda sahipli/sahipsiz hayvan var. Mevcut durumda sahipsiz hayvanlar daha dezavantajlı konumda olsa da yasa çıkana kadar ne sahipli ne sahipsiz hayvanlar güvende. Örneğin Berat Kaya tarafından çoban köpeklerine parçalatılan sıpanın “sahibi” şikayetçi olmadığı için fail serbest bırakılmıştı. Hayvan Hakları Yasası ile sahipli/sahipsiz ayrımının ortadan kaldırılması ve şiddete uğrayan hayvanın bir insanla beraber yaşayıp yaşamadığına, eğer bir insanla yaşıyorsa bu insanın şiddetten şikayetçi olup olmamasına bakılmaksızın suçluların cezalandırılması isteniyor. 

Hayvanlara yönelik öldürme, işkence, tecavüz gibi fiillere hapis cezası getirilmedikçe, failler serbest kaldıkça yeni cinayetlerin, yeni işkencelerin önü açılıyor. Bu faillerin serbest bırakılması, sokaktaki sahipsiz, korunmasız hayvanların hiçbir hakkının tanınmadığının apaçık göstergesidir. Hayvana şiddetin suç kapsamına alınmasını ve hem Pamuk’un hem de şiddet gören, tecavüze uğrayan, öldürülen diğer tüm hayvanların faillerinin adilce yargılanmasını talep ediyoruz. 

Meclise sunulalı 400 gün oldu

Hayvan Hakları Raporu 22 Ekim 2019 tarihinde meclise sunuldu. 400 gün geçti fakat yasa hala çıkmadı. O sırada tespit edilmesi dahi imkânsız, çok sayıda şiddet, tecavüz, işkence olayı gerçekleşti. Bunlardan yalnızca küçük bir kısmına, medyaya yansıyan kısmına şahit olduk. Fakat yalnızca medyaya yansıyan kısmı bile yasanın aciliyetini görmek için yeterli. Fakat yöneticiler bu aciliyeti görmemekte ısrar ediyor ve hayvan hakları savunucularının azimli mücadelesine karşı yasanın çıkması için hiçbir adım atılmıyor.

Bültene kayıt ol