LGBTİ+ mücadelesi: Tarihte bu hafta (16 Kasım–22 Kasım)

16.11.2020 - 09:36
Haberi paylaş

İnsanlık tarihinin pek çok noktasında farklı sebeplerle verilmiş çok fazla mücadele örnekleri göstermek mümkündür. 

LGBTİ+ özelinde konuşacak olursak, mücadele tarihinde yer yer kazanımlar görmekle beraber, katedilmesi gereken yol oldukça uzun. 

Tarihte bu hafta içerisinde biraz dolanmak istersek;

16 Kasım 1989: Eşcinsel Yaşam Tarzları Merkezi Berlin'de kuruldu. Almanya'da ilk defa, özellikle lezbiyenlerin ve gey erkeklerin endişelerini gidermek için bir kamu dairesi kuruldu. Referat fur Gleichgeschlectliche Lebensweisen (Eşcinsel Yaşam Tarzları Merkezi) olarak adlandırılan eyalet düzeyindeki ofis, ayrımcılığı ortadan kaldırmak ve gey erkekler ve lezbiyenlerin anlaşılmasını teşvik etmek için çalışıyor.

17 Kasım 1997: Patria Jimenez (d. Elsa Patria Jiménez Flores, 1957)   Latin Amerika kongresine seçilen ilk açık eşcinsel kişidir. Meksikalı bir politikacı ve Clóset de Sor Juana'nın (Rahibe Juana'nın Dolabı) başkanı. Meksika yasama meclisinin ülke tarihindeki ilk gey üyesi oldu. Jiménez, ünlü Meksikalı şairin adını taşıyan bir lezbiyen hakları grubu olan Rahibe Juana's Closet'in uzun süredir başkanıdır. Birleşmiş Milletler tarafından akredite edilmiş bir Sivil Toplum Örgütüdür. (STK).

18 Kasım 2003: Massachusetts Yüksek Yargı Mahkemesi, eyalet anayasasının eşcinsel çiftler için eşit evlilik haklarını güvence altına aldığına hükmetmektedir (Goodridge - Halk Sağlığı Bakanlığı). 18 Kasım 2003, bir ABD eyaletinin en yüksek mahkemesinin eşcinsel çiftlerin evlenme hakkına sahip olduğunu tespit eden ve ulusal bir sivil itaatsizlik ateşini başlatan ilk karar oldu.

19 Kasım 1922: Canada göçmenlik makamları, bir Canada vatandaşının İrlandalı sevgilisinin yasal olarak göç etmesine izin verdi. Bu, Kuzey Amerika'da göçün temeli olarak eşcinsel bir ilişkinin kullanıldığı ilk zaman.

20 Kasım 1910: Anna Pauline "Pauli" Murray (20 Kasım 1910 - 1 Temmuz 1985) 

Amerikalı sivil haklar ve kadın hakları aktivisti, avukat, Piskoposluk rahibi ve yazardı. 

1977'de Piskoposluk rahibi olarak atanan ilk siyah kadın oldu. 1940 yılında, Murray bir Virginia otobüsünün ‘sadece beyazlar’ bölümünde bir arkadaşıyla oturdu ve ‘eyalet ayrımcılık yasaları’nı ihlal ettikleri için tutuklandılar. Bu olay ve daha sonra sosyalist İşçilerin Savunma Birliği'ne katılımı, onu bir sivil haklar avukatı olarak çalışmaya yöneltti. Bir avukat olarak Murray, medeni hakları ve kadın haklarını savundu. 

National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) Baş Danışmanı Thurgood Marshall, Murray’in 1950 tarihli Devletlerin Irk ve Renk Yasaları adlı kitabını, medeni haklar hareketinin “İncil'i” olarak adlandırdı. 1966'da Ulusal Kadın Örgütü'nün kurucu ortağıydı. 

Murray, yetişkin yaşamında cinsel kimliğiyle ve cinsiyet kimliğiyle ilgili sorunlarla mücadele etti ve kendisini kadınlardan hoşlanan bir erkek gibi davranmasına neden olan "tersine çevrilmiş bir seks içgüdüsü"  olarak tanımladı. "Tek eşli bir evlilik hayatı" istiyordu, ancak erkek olduğu bir hayat istiyordu. Bir erkekle kısa, iptal edilmiş bir evliliği ve kadınlarla birkaç derin ilişkisi vardı. 1 Temmuz 1985'te Rahip Dr. Pauli Murray, Pittsburgh, Pennsylvania'da ömür boyu arkadaşı Maida Springer Kemp ile sahibi olduğu evde pankreas kanserinden öldü. 2012'de Piskoposluk Kilisesi Genel Sözleşmesi, Murray'i, ölümünün yıldönümü olan 1 Temmuz'da, yazar arkadaşı Harriet Beecher Stowe ile birlikte Kutsal Kadınlardan biri olan Kutsal Adam olarak onurlandırmak için oy kullandı. Pauli Murray Ailesi Evi, Aralık 2016'da ‘National Historic Landmark’.olarak seçildi.

21 Kasım 2006: İsrail Yüksek Mahkemesi uluslararası eşcinsel evlilikleri tanıdı.

22 Kasım 2004: Peter Benjamin Mandelson (21 Ekim 1953 doğumlu), Avrupa Birliği'nin ilk açık eşcinsel komisyon üyesi. Kendisi, İngiliz İşçi Partisi politikacısı, uluslararası düşünce kuruluşu ‘Politika Ağı'nın başkanı ve stratejik danışmanlık firması Global Counsel'ın Başkanıdır.

Mart 1998'den beri hayat arkadaşı olan Portekizce-İngilizce çevirmen Reinaldo Avila da Silva ile birlikte yaşıyor.

Bültene kayıt ol