Deprem değil, kapitalizm öldürüyor

03.11.2020 - 10:12
Haberi paylaş

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi'nin (DSİP) İzmir depremi üzerine açıklaması.

Ege Denizi'nde, Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,9 şiddetindeki deprem, hepimizi derinden etkiledi. Depremde şimdiye kadar 102 kişi öldü, 1026 kişi yaralandı. Ölen insanlarımızın yakınlarına baş sağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.

Ege'nin iki yakasındaki halklara, İzmir başta olmak üzere depremden etkilenen herkese, Yunanistan’daki kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Enkaz altında kalanları kurtarma çalışmalarına büyük fedakârlıklarla katılan tüm insanlara teşekkür ediyor, kolaylıklar diliyoruz. 

Depremler, dünyanın fiziksel özelliklerinin bir parçasıdır. Deprem doğaldır, doğal olmayan depremin afete dönüşmesidir. Depremde öldüren tedbirsizliktir, denetimsizliktir, doğanın talanıdır, kentlerin rant alanı olarak çeşitli çevrelere peşkeş çekilmesidir, bütün bunlara izin veren kapitalist sistemdir. 

İzmir dünyada en tehlikeli fay hatları üzerinde bulunan kentlerden birisidir. Yıllardır İzmir’de depreme karşı tedbir alınması için TMMOB’a bağlı meslek kuruluşları ve diğer ilgili kurumlar uyarılarda bulundular. Ama bina üretim sürecinden sorumlu olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu uyarıları hiçbir zaman dinlemedi, uyarıları kendi rant düzenlerine engel olarak gördü, imar aflarını peş peşe çıkardı.

Depremde yıkılan bazı binalarda yapılan incelemelerde; kolonların kesildiği, imalat sırasında kurallara uyulmadığı, hatalı malzeme kullanıldığı, zemine uygun bina yapılmadığı tespit edilmiştir. Bütün bu tespitler, depremin afete dönüşmesine yol açan temel sorunun denetimsizlik, rüşvet ve rant ağı olduğunu göstermektedir. Depremde yıkılan veya hasarlı binalarda yaşayanlar acilen sağlam binalara yerleştirilmelidir. Bu faciaya yol açanlardan hesap sorulmalıdır.

Emekçilerin dayanışması, bir kez daha İzmir depreminde kendisini göstermiştir. Depremler sınıfsaldır. Enkaz altında burjuvalar, zenginler kalmaz, hep yoksullar, emekçiler kalır. Depremde ölen de, enkaz altındakileri kurtarmaya çalışan da emekçilerdir, işçilerdir. Somalı maden işçilerinin İzmir’de arama kurtarma çalışmalarına katılması takdirle karşılanmaktadır, ama aynı işçilerin hak arama mücadelesinde hükümet tarafından önlerine yasaklar konulmaktadır.

Kapitalist sistem depremlerin afete dönüşmesine yol açmaya devam ediyor. 

Kâr uğruna, rant uğruna insanların hayatları feda ediliyor. 

Depremlerin afete dönüşmesinin sorumlusu kapitalist sistemdir, bu sistemi değiştirmeliyiz. 

Depremlerin afete dönüşmeyeceği, bütün insanların adil ve onurlu bir yaşam sürdüreceği bir düzen için mücadele etmeliyiz. 

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi

Bültene kayıt ol