LGBTİ+ mücadelesi: Tarihte bu hafta (2 Kasım - 8 Kasım)

02.11.2020 - 09:49
Haberi paylaş

İnsanlık tarihinin pek çok noktasında farklı sebeplerle verilmiş çok fazla mücadele örnekleri göstermek mümkündür.

LGBTİ+ özelinde konuşacak olursak, mücadele tarihinde yer yer kazanımlar görmekle beraber, katedilmesi gereken yol oldukça uzun. 

Tarihte bu hafta içerisinde biraz dolanmak istersek;

2 Kasım 1985: Hürriyet gazetesinde “İşte AIDS’li Türk” başlığıyla Murtaza Elgin teşhir edildi. Habere konu olan Elgin, sanat çevrelerinde tanınan, ünlü kişilerin vokalistliğini yapmış bir kişiydi. Teşhisi koyan ve basına duyuran doktoru, hastasının HIV pozitif olduğunu doğrudan doğruya Hürriyet’e bildirmişti. Yani Elgin de hastalığını bu haberden öğrenmişti. Haberde Elgin’in iki fotoğrafı kullanılmıştı. Gözleri ince bir çizgiyle bantlanmış olsa da haberin üst başlığında isminin baş harfleri verilmiş, müzikal kariyerine dair ayrıntılar da paylaşılmıştı. Üstelik doktoru o dönem evli olan Elgin’in cinsel yönelimi hakkında da konuşuyor, Elgin’in eşcinsel olduğunu söylüyordu. Kısa bir süre sonra Elgin’in hayatı gazetelerde en ince ayrıntılarına kadar yer almaya başladı. Artık gerçek bir “AIDS” cinneti yaşanıyordu. 10 Kasım’da Edirne’de bir polis memuru, hastalığa yakalandıklarını düşünerek önce eşini öldürdü, sonra intihar etti. Homofobi ve transfobi zirve noktasına ulaştı. 

3 Kasım 1994: Birleşik Krallık’ta erkekler arasındaki eşcinsel ilişkilerde rıza için asgari yaş 18 olarak kabul edildi; bundan önceki dönemde bu yaş 21 idi.

4 Kasım 2019: Almanya’da “eşcinsellik onarım terapisi”nin yasaklanması için yasa tasarısı hazırlandı. Sağlık Bakanı Jens Spahn tarafından açıklanan yasa tasarısı 18 yaşından küçük kişiler için bu "terapinin" yasaklanmasını öngörüyor. "Terapiye" yetişkinlerde ise sadece belirli koşullarda izin verilecek. Bunun için söz konusu kişinin "kandırılmadığı, zorlanmadığı ve tehdit edilmediğinin kanıtlanması" şartı aranacak.

16-18 yaş arasındaki kişilerde ise "terapi görecek" kişinin riskleri ve olası sonuçları anlayabilecek durumda olduğuna ilişkin kanıt istenecek.

5 Kasım 2009: Vietnam’da Pham le Quynh Tram isimli ve doğumu esnasında kayıtlara erkek olarak geçen interseks, nüfus kaydının kadın olarak düzeltilmesi için yaptığı başvuruyu kazandı. Ancak 2013’te yerel mahkeme bu kararı iptal etti, Tram’ın tekrar erkek olarak kaydedilmesine ve 2009’daki işlemi yapan memurların cezalandırılmasına karar verdi. 

6 Kasım 1971: New York’ta Vietnam savaşına karşı düzenlenen bir gösteriye, eşcinseller de katıldı. Eşcinseller, taşıdıkları savaş karşıtı pankartlarda, ABD’de kendilerine yapılan baskılarla Vietnamlılara karşı sürdürülen ırkçılık arasındaki benzerliğe dikkat çekiyordu.

7 Kasım 1961: San Francisco’da The Grand Mere, Absolute Empress I de San Francisco olarak da bilinen drag queen Jose Sarria (13 Aralık 1922 - 19 Ağustos 2013), siyasi bir makam için adaylığını koyan ilk eşcinsel oldu. San Francisco Denetim Kurulu üyeliği için yaklaşık 6.000 oy alarak, siyasi gözlemcileri şok etti. Bu başarı, eşcinsellerin güçlü bir oy bloğunu temsil edebileceği fikrinin başlangıcı oldu. Sarria, 1963'te Bireysel Haklar Derneği'nin (SIR) kurulmasına yardım etti.

8 Kasım 1995: PFLAG (Lezbiyenlerin ve Geylerin Ebeveynleri ve Dostları) derneğinin intiharı ve zorbalığı önlemeye yönelik olarak vermek istediği reklamlar, ülkesel televizyon kanalları tarafından kabul edilmedi. Sadece kablolu yayın yapan iki istasyon reklamı göstermeyi kabul etti. PFLAG'a reklamların topluluk standartlarını ihlal ettiği söylendi.

Daha özgür bir dünya için LGBTİ+ mücadelesi içerisinde yer almak, kazanımlarımızı kaybetmemek ve her türlü nefret söylemini ve cinayetlerini bitirecek bir dünya inşası için daha güçlü bir şekilde örgütlenmeliyiz. 

Bültene kayıt ol