Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, “Deprem mastır planı olmasına karşın yapı denetimiyle ilgili etkin çalışmalar yürütülmedi. İzmir bu nedenle depreme hiçbir zaman hazırlıklı olmayacak” dedi.
Murathan, Manavkuyu bölgesindeki yıkımın nedeninin, zemine uygun bina yapılmaması olduğunu açıkladı.
Bu depremin diğer fay hatlarını tetikleyeceğini pek düşünmediklerini söyleyen Murathan, artçı depremlerin giderek azalacağını belirtti. Yaşanan 6,6’lık depremin çok büyük bir riski ortadan kaldırdığını iddia eden Murathan, “Bölgedeki diğer aktif faylar bu faydan bağımsız faylar. İzmir tektonik bir şehir, diğer fayların kayması hakkında şuan bir şey söylemek mümkün değil” dedi.
Deprem master planı etkin uygulanmıyor
“İzmir depreme hiçbir zaman hazır olmadı. Bir deprem mastır planı olmasına karşın, bu mastır planının gereklerinden bir tanesi İzmir’de yapı denetimiyle ilgili etkin çalışmaların yürütülmesiydi. Ama mevcut yapı denetim sistemi etkin kamusal denetim sistemini içermiyor” diyen Murathan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Deprem Daire Başkanlığı kurmasını ve bunu faaliyete geçirmesinin önemli olduğunu dile getirdi.
Depremde yıkıma uğrayan Bayraklı bölgesinin yaklaşık olarak deprem merkez üssünden 150 km uzaklıkta olmasına rağmen yıkıcı şekilde hasar aldığını hatırlatan Murathan, kentin içinden geçen diğer aktif fay hatlarından kaynaklı oluşacak bir depremin çok daha yıkıcı sonuçlara neden olacağını, bu yüzden depreme hızla hazırlanılmasının önemli olduğunu söyledi.
Yıkım, zemine uygun bina yapılmamasından ortaya çıktı
Yıkımın yaşandığı bölgenin fay hattıyla bir ilgisi olmadığını, tamamen zeminle ilgili bir durum olduğunu ifade eden Murathan, “Zeminin zayıf özellikli olmasına rağmen binalar o standartta mühendislik özelliğine uygun olarak yapılmamış durumda. Bornova ve Bayraklı bölgesinde kalın bir alüvyon var. Bornova’daki yıkımın da önemli bir nedeni, zemine uygun bina yapılmamış olması. Neden Alsancak’ta Karşıyaka’da daha zayıf zeminler olmasına rağmen Bayraklı ve Bornova’da yıkım oluyor? Biz Bayraklı bölgesinde yıkımların olacağını ön görmüş ve ifade etmiştik” diye konuştu.
Etkin bir yapı denetim sistemi yok
Murathan, “Müteahhit, kendi binasını kime denetletmek istiyorsa o denetliyor. Şu anda Türkiye’de etkin bir yapı denetim sistemi yok” dedi.
Murathan, “Bornova’da, Bayraklı’da zeminde sondajlar yapılıyor. Fakat onu inceleyen olur veren kuruluşta bir jeoloji mühendisi yok. Mevzuata baktığınızda böyle bir uygulama normal” diyerek mevzuatlarda yapılacak değişikliklerin insanların can güvenliğini düşünerek yapılması gerektiğini belirtti.