Merkez Bankası konuştu, dolar 8.32 oldu

28.10.2020 - 18:08
Haberi paylaş

Dolar/TL kurunda hafta başında başlayan yükseliş devam ediyor.

Merkez Bankası (MB) Başkanı Murat Uysal'ın 2020 yılı enflasyon raporunu sunmasının ardından, kur yükselişini hızlandırdı ve dolar 8.32 TL’yi aşarak, tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. 

Euro/TL ise 9.78 ile rekor tazeledi. Altın fiyatları da rekor kırdı. 500 lirayı aşan gram altının satış fiyatı 506 lira oldu. Çeyrek altın 830 lira, tam altın 3 bin 289 liraya ulaştı.

Bu hafta değer kaybeden tek Türk varlığı TL olmadı. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi de pazartesi gününü yüzde 4 düşüşle kapattı. Bankacılık endeksi günü yüzde 4,2; sanayi endeksi yüzde 4,3 ekside tamamladı.

Tablo açıkça şunu gösteriyor: Net döviz rezervleri ekside olan Merkez Bankası, artık döviz taleplerine cevap veremiyor, bu nedenle dövizdeki yükselme sürmeye devam edecek. Önümüzdeki bir yıllık dönemde ödenmesi gereken dış borç ve cari açık için gerekli döviz miktarı 203 milyar dolar. Dövizin TL karşısında değer kazanması demek, bu ödemeler için daha fazla TL gerekmesi demek. 

Bu borçları ödemek için geçen hafta 1,6 trilyon TL gerekiyordu, bu hafta ise 1,7 trilyon TL gerekiyor. Türkiye’deki kamu ve özel kurumlar, kur artışı nedeniyle bir haftada 100 milyar TL daha fazla borçlandı. 

Hükümet, borçları doğrudan emekçilerin verdiği vergilerle ödüyor, özel kesim ise mal ve hizmetlerine zam yaparak emekçilerden tahsil etmiş oluyor. Yani aslında kur artışı demek, her gün her saat emekçilerin işçilerin sırtına binen bir yük demek.

Bültene kayıt ol