TTB: Grip aşısı için “puanlama sistemi” sağlıkta şiddeti körükler

24.10.2020 - 10:03
Haberi paylaş

Covid-19 salgınıyla girilen ‘grip mevsimi’nde yapılacak grip aşıları, bu yıl daha da önem kazandı. 

Sağlık Bakanlığı, bu yıl 1,5 milyon dozdan fazla satın alındığını duyururken, grip aşıları yalnızca ‘e-nabız’ uygulamasında riskli görülen kişilere reçeteyle yapılacak.

Ancak Sağlık Bakanlığı henüz kimlerin grip aşısı olması gerektiğine ilişkin algoritmayı yayınlamadığı için mevcut düzende belirsizlik devam ediyor. Pek çok yaşlı ve covid için risk grubunda olan insan, grip aşısı olma umuduyla aile hekimlerine veya eczanelere başvuruyor, ancak olumsuz cevap alıyor. Bu da covid hastalığının yayılma hızını artırıyor.

TTB’nin, Covid-19 ve grip mevsiminin bir arada yaşanmasının tehlikesine dikkat çektiği basın açıklamasından satır başları şöyle:

 “Tıp literatürünün en büyük korku olarak ifade ettiği ‘Covid-19 + İnfluenza=Kusursuz Fırtına’ olasılığı ne yazık ki giderek artmaktadır. Konunun ciddiyeti nedeniyle bu yıl, Dünya Sağlık Örgütü, altı ay üzerindeki herkese influenza aşısını önerdiğini ilan etti. İnfluenza ve Covid-19 birlikteliğinin bu korkutucu etkisini önlemek için birçok ülke, influenza aşısı stoklarını tamamlayacaklarını ilan etmiştir, etmektedir.” 

“TTB olarak, Sağlık Bakanlığı’nı birçok defa, influenza mevsiminin yaklaşmakta olduğu ve yeterli aşı stoku hazırlığı için uyardık. 7 Ağustos tarihli gönderdiğimiz mektupta aşının sadece risk grubuna değil, altı ay üzerindeki herkes için önerilmesi ve yeterli aşı stokunun acilen sağlanıp aşının mümkün olan en erken dönemde yapılması gerektiği konusunda uyardık.”

“Aylar öncesinden yapılan uyarılara rağmen Sağlık bakanlığı sorumluluklarını yerine getirmemiştir. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltiyoruz: “Kaç doz aşı temin ettiniz? DSÖ kriterlerine göre yaşı 6 ay üzeri olan her birey aşılanabilecek mi? Neden Türkiye kendi aşısını üretememektedir?”

“Aile hekimleri için influenza aşısı yapılacak kişilerin belirlenmesinde bilimsel alt yapıdan uzak-anlaşılmaz puanlama sisteminin getirilmesi, sağlık hizmetlerindeki yetersizliğin bir yansımasıdır. Bu puanlama sisteminde diyabet hastaları, kronik kalp-akciğer hastaları, bağışıklık sistemini etkileyen ilaç kullanan hastalar için dahi, ‘İnfluenza açısından 1. öncelikli yüksek risk grubunda değilsiniz’ ibaresi çıkmaktadır.”

“Koruyucu sağlık hizmetleri her yurttaşın hakkıdır ve aşı bunun vazgeçilmezlerindendir. Bilimsel olarak anlaşılamaz bu puanlama sistemi, hekimlerin toplumla karşı karşıya getirilmesinden ve sağlıkta yeni bir şiddet dalgasının körüklenmesinden başka bir işe yaramayacaktır.“

TTB, bir kez daha altını çizdiği uyarılarını şöyle sıraladı:

*Dünya Sağlık Örgütü’nün söylemiyle ‘riski olsun olmasın yaşı altı ay üzerinde olan her yurttaşımıza’ aşı temin edilmelidir.

*Aşı işlemleri toplum sağlığını korumanın önemli adımlarındandır ve bir yaşam hakkıdır. Herkese gecikmeksizin ücretsiz influenza aşısının sağlanması devletin görevidir.

*En önemli risk grubu olan sağlık çalışanlarının tümüne, ivedilikle influenza aşısı yapılmalıdır.

Bültene kayıt ol