“Kıdem Tazminatı’ndan elinizi çekin!”

23.10.2020 - 16:54
Haberi paylaş

Devrimci İşçi Sendikaları Konferedarsyonu DİSK, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı.

DİSK adına Konfederasyon başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun yaptığı açıklamanın satır başları şöyle:

- 43 Madde’den oluşan teklif işçinin sağlığını, işini ve gelirini koruyacak önlemleri değil işverenin çıkarlarını koruyor.

- Asıl amacı işsizleri korumak olan İşsizlik Sigortası Fonu'ndan işverenlere dönük ölçüsüz kaynak aktarımı gerçekleştiriliyor.

- 2017-2020 arasında işverenlere bütçeden 5 puan işveren sigorta prim desteği olarak 114,2 milyar TL kaynak aktarıldı. Yine 2017-2020 arasında İşsizlik Sigortası Fonu'ndan işverenlere 43 milyar TL doğrudan destek ve teşvik verildi. Toplam olarak 2017-2020 döneminde, sadece doğrudan istihdam teşvikleri için sermayeye en az 134 milyar TL kaynak aktarıldı. Ancak bunun sonucunda istihdam artışı yaşanmadı.

- Pandemide milyonlarca işçi yaşam ve geçim savaşı verirken, işçilere ait kaynakların bol keseden işverenlere dağıtılmasının "sosyal devlet” ile uzaktan yakından ilgisi yoktur.

- Teklif, işverenlere iş güvencesi hükümlerine tabi olmadan, kıdem ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmadan 25 yaş altı ile 50 ve daha üstü yaş grubundaki işçileri çalıştırma olanağı veriyor.

- Böyle bir yasayla 18 yaşından 25 yaşına kadar iki yıllık sürelerle işveren farklı gösterilerek işçiler iş güvencesinden, kıdem ve ihbar tazminatından yoksun çalıştırılacaktır. 50 yaş ve üzeri işçiler için bu süre daha da uzayacaktır. 50 yaş ve üzeri işçiler iki yıl bittiğinde kâğıt üzerinde bir başka işveren yanında çalışıyormuş gibi gösterilerek emekli olana kadar iş güvencesinden ve kıdem tazminatından yoksun çalışmaya mahkûm edilebileceklerdir.

Genç yaştaki işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı hakkını gasp eden, kayıt dışı işçi çalıştıran patronlara af ve ödül getiren bu teklif, doğrudan patronlara hizmet etmesi açısından görülmemiş bir düzenlemedir!

Bültene kayıt ol