Papa Francis: Eşcinsel insanlar da bir ailede bulunma hakkına sahiptir

22.10.2020 - 11:15
Haberi paylaş

Katolik Kilisesi’nin lideri Papa Francis, Evgeny Afineevsky'nin Papa Francis’i konu alan "Francesco" isimli belgesel filminde, eşcinsel birliktelikleri onayladığına dair açık mesajlar verdi. Böylece dünyada yükselen LGBTİ+ mücadelesi, kazanımlarına bir yenisini eklemiş oldu.

Papa Francis, Oscar adaylığı da bulunan ve ilk kez Roma Film Festivali’nde prömiyeri yapılan Francesco isimli belgesel filmde kendisiyle yapılan röportaj esnasında “Eşcinsel insanlar bir ailede bulunma hakkına sahiptir. Onlar da Tanrı'nın çocuklarıdır ve bir aile hakkına sahiptir. Kimse dışlanmamalı veya bu yüzden üzülmemelidir. Yaratmak zorunda olduğumuz şey bir medeni birliktelik yasasıdır. Bu şekilde yasal olarak korunurlar. Bunun için mücadele edeceğim” ifadesini kullanarak LGBTİ+ bireylerin bir aile kurabilmesi için medeni birliktelik yasası çıkarılması çağrısı yaptı.

Papa Francis, Buenos Aires’in başpiskoposu olarak görev yaptığı dönemde eşcinsel evliliklere karşı çıktığını ancak eşcinsel çiftlere yasal koruma sağlanması gerektiğini belirtmişti. 83 yaşındaki Papa Francis’in son açıklaması, göreve geldiği 2013 yılından bu yana eşcinsel birlikteliklere ilişkin onayını en net ve açık bir şekilde kamuoyu ile paylaşması açısından büyük bir öneme sahip.

Papa Francis aynı belgeselde eşcinsel bir erkek olan ve partneriyle 3 çocuk evlat edinen Andrea Rubera’dan da bahsetti. Belgeselde ayrıca Papa'nın özel önem verdiği çevre sorunları, yoksulluk, gelir adaletsizliği, göç ve ayrımcılık konularına değiniliyor.

Filmin fragmanı:

Papa Francis, 2013 yılında Katolik Kilisesi'nin liderliğine seçilmesinden sonra, "Bir kişi eşcinselse ve Tanrı'yı arıyorsa, iyi niyetliyse, ben kimim ki onu yargılayayım?" açıklamasını yapmıştı.

Papa Francis, 2018 yılında Şili'de Katolik din adamının cinsel tacizine maruz kalan Juan Carlos Cruz'la yaptığı görüşmede, "Eşcinsel olup olmaman mühim değil. Tanrı seni böyle yaratmış ve seni olduğun gibi seviyor. Benim için de bunun bir önemi yok. Papa seni böyle seviyor. Olduğun gibi olmaktan mutlu olmalısın" demişti.

Papa Francis’in her çarşamba günü Vatikan'da gerçekleştirdiği törene katılan LGBTİ+ ailelerinin kurmuş olduğu "La Tenda di Gionata" adlı dernek üyelerine "Tanrı çocuklarınızı oldukları gibi seviyor" demişti.

Papa Francis, Arjantin'de bir rahibenin zor şartlarda hayatını idame ettirmeye çalışan 40-70 yaşları arasındaki 12 trans kadına konaklama imkânı sunmak amacıyla apartman kompleksi kurma projesine “Sen ve kızların için dua ediyorum” diyerek destek vermişti.

Bültene kayıt ol