11 Ekim Uluslararası Açılma Günü

11.10.2020 - 09:49
Haberi paylaş

Her yıl Ekim ayının 11’i LGBTİ+ açılma günü olarak kutlanıyor. DSİP LGBTİ+ Çalışma Grubu'nun 11 Ekim açıklaması.

Açılma, LGBTİ+’lar için zor ve sancılı bir süreç olabilir. Pek çok LGBTİ+, cinsel yönelimini ve cinsel kimliğini ailesinden, arkadaş çevresinden ve toplumdan saklamak durumunda kalabilir. Bunun sonucu olarak da, toplum ile kendisi arasında görünmez bir duvar oluşabilir.

LGBTİ+'lar cinsel yönelimlerini veya cinsiyet kimliklerini saklamaya çalışırken, bir bütün olarak kendilerini de saklamaya başlayabilirler. Bu durum bazı LGBTİ+’ları yalnızlığa itebilir, bazılarını da topluma tepkili hale getirebilir. Açılmak, aslında LGBTİ+’ların hem kendi benlikleriyle hem de aile de dahil, diğer insanlarla aralarındaki ilişkide oluşan mesafeyi kapatma çabasıdır. 

Her yıl Ekim ayının 11’i LGBTİ+ açılma günü olarak kutlanıyor. İlk olarak 1988 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Robert Eichberg ve Jean O’Leary isimli aktivistlerin öncülüğünde Washington DC'de Lezbiyen ve Gey Hakları için 500.000 kişinin bir araya geldiği yürüyüşün ardından kutlanmaya başlandı. Başta Ulusal Açılma Günü olarak ABD’de, sonra da Uluslararası Açılma Günü olarak birçok ülkede kutlanmaya başlayan bu gün, LGBTİ+’ların kendisiyle, ailesiyle ve toplumla arasında bulunan görünmez duvarın yıkılmasını temsil etmektedir. LGBTİ+’lar bugün bulundukları her yerde gururla kendi sembollerini taşırlar.

Türkiye’de de LGBTİ+fobi nedeniyle birçok LGBTİ+ için açılma büyük bir sorun oluşturmaya devam ediyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak, eşit ve özgür bir dünyada yaşamak isteyenler, LGBTİ+fobi ile aralıksız olarak mücadele etmelidir. Unutmamak gerekir ki, toplumun içinde bir tek kesimin dahi ezilmesi, diğer kesimlerin de ezilmesinin kapısını aralayacaktır.

DSİP LGBTİ+ Çalışma Grubu

Bültene kayıt ol