4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde hayvan hakları savunucuları Hayvan Yasası için taleplerini yeniden gündeme getiriyor.
Hayvanlarla Dayanışma Grubu, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde, yani bu akşam, saat 20:00-00:00 arasında Twitter’da #YasayaNeOldu tagiyle hayvan yasası için bir araya gelme çağrısı yaptı. Bu tag eylemiyle, uzun zamandır susturulmaya çalışılan taleplerin yeniden gündeme getirilmesi hedefleniyor. Hayvan hakları savunucuları hayvanların canının, hayvan endüstrisinden ve ekonomik çıkarlardan daha önemli olduğunu gerçekleştirdikleri her eylemle yeniden vurguluyor.
Mevcut yasalarda hayvanlar can değil, mal statüsündeler. Hayvan hakları savunucuları bunun değişmesi için yıllardır mücadele ediyor. Beklenen Hayvan Yasası, hayvanlara karşı işlenen işkence, tecavüz ve öldürme gibi suçların önüne geçilmesi için denetim, sınırlama, alınacak önlemler ve uygulanacak cezai yaptırımlar gibi konuları kapsıyor.
Hayvan hakları savunucularının talepleri neler?
Sahipli sahipsiz hayvan tanımı ortadan kalkmalı, tüm hayvanlar mal değil can olarak kabul edilmeli. Onlara karşı işlenecek suçlar Ceza Kanunu kapsamında değerlendirilmeli.
Savcılıklar bünyesinde Hayvan Hakkı İhlalleri Soruşturma Bürosu kurulmalı.
Tüm belediyelerin kısırlaştırma ve tedavi merkezi oluşturması zorunlu olmalı. Yapmayanlara ciddi idari yaptırım uygulanmalı.
Hayvanlarını terk edenlere en az 10 bin lira idari para cezası verilmeli, bu kişilerin bir daha hayvan sahiplenmesi engellenmeli.
Petshop'larda kedi, köpek ve egzotik hayvan satışları yasaklanmalı.
Hayvan dövüşleri ve yarışları yasaklanmalı.
Yunus parkları, hayvanat bahçeleri ve hayvanlı sirkler yasaklanmalı.
Atlı faytonlar tamamen kaldırılmalı.
Havai fişek kullanımı yasaklanmalı.
Tıpta uzmanlıkla akademik yükselme için yapılan çalışmalarda hayvan kullanımının yasaklanmalı.
Hayvan Yasası bir başlangıç
Hayvan hakları aktivistleri için bu yasa hayvanların mal statüsünün kaldırılması için çok önemli bir adım. Fakat taleplerinin bu yasayla sınırlı olmadığını, mücadelelerini, et endüstrisinden giyim endüstrisine hayvanlar tamamen özgür olana kadar her alanda sürdüreceklerini ısrarla vurguluyorlar.