Yüz yüze eğitim ve uzaktan eğitim uygulamalarında birçok sorun yaşanırken, Milli Eğitim Bakanlığı'na dönük eleştiriler de büyüyor.
Yeni eğitim öğretim yılı sadece eğitime ilişkin sorunlarla değil, aynı zamanda yeni hak gasplarıyla birlikte açıldı. Akşam saatlerine veya hafta sonu günlerine dersler konulurken, öğretmenlerin kişisel yaşamı ihlal ediliyor, tatil günleri yok sayılıyor.
Yaşanan sorunlara ilişkin, KESK’e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) illerde ve ilçelerde basın açıklamaları yaptı. Uzaktan eğitimle öğretmenlerin iş yükünün arttığına, esnek çalışmanın kuralsız çalışmaya döndüğüne ve buna rağmen öğretmenlerin ek ders ücretlerinin kesildiğine dikkat çekti.
Eğitim Sen şubelerinin yaptığı açıklamalarda; “Esnek çalışma, kuralsız çalışmaya dönüştürülmüştür. Canlı derslere özgü hazırlık süreci de düşünüldüğünde, öğretmenlerin günlük iş yükü normalin birkaç kat fazlasına yükselmiştir” denildi.
Ek ders ücretleri artırılarak ödenmelidir
Emeklerin yok sayıldığını, yasal hakların keyfi uygulamalarla sınırlandırmaya çalışıldığının ifade edildiği Eğitim Sen açıklamasında “Salgın koşullarında sosyal devletin görevi çalışanların haklarını gasp etmek değil, onları desteklemektir. Oysa bakanlık öğretmenlerin ek derslerinde kesinti yapmak için adeta kılı kırk yarmış ve kendince öğretmenlere ödenmesi gereken ek derslerden tasarruf etmeye çalışmıştır. Gerçekten tasarruf edilmek isteniyorsa eğitim emekçilerinin alın terinden, emeğinden ve haklarından değil yersiz yapılan ihalelerden vazgeçilmeli, patronlara ve özel okullara verilen teşvikler son bulmalıdır.
Ülkenin kaynakları, kullanmadığımız köprüler ve otoyollar üzerinden müteahhitlere, büyük patronlara aktarılırken, yıllardır büyük bir özveri ile çalışan öğretmenlerin emeklerinden tasarruf yapılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Telafi döneminde yapılan tüm derslere karşılık olarak ek ders ücreti ödemesi yapılmalıdır. Uzaktan eğitimde derse hazırlık ve planlama ücreti artırımlı olarak ödenmelidir. Öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde harcadığı emek ve çaba dikkate alınarak ödenen ek ders ücretinde artırıma gidilmesi gerekirken, kesinti yapılmaya çalışılmasını kabul etmiyoruz. Bu konuda hukuksal yollara başvurduğumuzu ve her tür demokratik hakkımızı kullanacağımızı ilan ediyoruz.” denildi.
Açıklamalarda öne çıkan talepler şöyle:
Milli Eğitim Bakanlığı, acilen bütün tedbirleri alarak yüz yüze eğitime geçmelidir.
Uzaktan eğitimle ilgili olarak yaşanan erişim sorunlarına acilen çözüm üretilmeli, öğrenci ve öğretmenlerin teknik ve donanım eksiklikleri derhal giderilmelidir.
Uzaktan eğitimde öğretmenlerin canlı derslere hazırlık süreci, yüz yüze eğitimin yapıldığı döneme göre hayli fazla zaman ve emek gerektirmektedir. Bu nedenle öğretmenlere işledikleri her 10 saat için 1 saat olarak ödenen “hazırlık ve planlama ücreti” standardı değiştirilmeli; her 3 canlı ders için 1 saat ek ücret ödenmelidir.
Uzaktan eğitimde bütün öğretmenlerin maaş karşılığı girmek zorunda oldukları ders sayısı düşürülmeli ve eşitlenmelidir.
Öğretmenleri mesai saatleri dışında ve hafta tatillerinde ders yapmaya zorlayan her türlü uygulamadan vazgeçilmelidir.
Öğrencilere ücretsiz internet erişimi sağlanmalı, öğretmenlere de uzaktan eğitim devam ettiği süre boyunca internet paketlerini karşılayabilecek miktarda bir ek ödeme yapılmalıdır.
Açıklama yapılan bazı Eğitim-sen şubelerinden haberler şöyle:
Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri üyeleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Eğitim Sen 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Zuhal Sezer, EBA'da yaşanan aksaklıklara değinerek şunları söyledi: "Öğrenci sayıları ve ders programları dikkate alındığında EBA sisteminde belli bir yoğunluğun yaşanacağını öngörmek zor değildir. MEB'in bu duruma dair bir önlem almamasına rağmen, özel okullarda uzaktan eğitimin devam ediyor olması dikkat çekicidir. MEB açısından çocuk işçiliği, milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişiminin olmaması gibi konular temel sorun alanları olarak kabul edilmediği için, gerekli adımlar da atılmamaktadır."
Eğitim Sen Adana Şubesi, Abidin Dino Parkı'nda açıklama yaptı. Şube Başkanı İrfan Doğan, EBA'ya giriş problemi yaşanacağının önceden bilindiğini kaydetti. Yüzbinlerce öğretmenin emeklerinden tasarruf yapılmak istendiğini belirten Doğan, "MEB geçmişte defalarca yaptığı gibi yine emeğimizi yok saymakta, yasal haklarımızı keyfi uygulamalarla sınırlandırmaya çalışmaktadır" dedi.
Eğitim Sen Mersin Şubesi, kentteki İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Şube Sekreteri Semih Gündoğdu EBA'nın teknik altyapısının güçlendirilmediğini ve uzaktan eğitime erişimde yaşanan eşitsizliklere çözüm üretilmediğini ifade etti. Gündoğdu, yeni öğretim yılının yeni hak gasplarıyla başladığını dile getirdi.
Eğitim Sen İstanbul Şubeleri, eğitim alanında yaşanan eşitsizliklere ve öğretmen ücretleri hakkında çıkan tartışmalara ilişkin Fatih'te bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Eğitim Sen İstanbul Şubeleri Dönem Sözcüsü Mehmet Emin Kırşanlıoğlu okudu.
Okulların açılma tarihinin önceden belli olmasına rağmen ne yüz yüze eğitim, ne de uzaktan eğitim uygulamalarına tam anlamıyla hazırlık yapmayan Milli Eğitim Bakanlığını eleştiren Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde oturma eylemi gerçekleştirdi.
Eğitim Sen Kayseri Şubesi eğitimde eşitsizliğe, eğitim emekçilerinin hak gaspına uğramasına yönelik basın açıklamasını Cumhuriyet Meydan'ında yaptı. Bir araya gelen emekçiler, hükümetin özel okullara teşvik vermekten vazgeçmesi çağrısında bulundu.
Dikili Eğitim Sen Temsilciliği yeni eğitim öğretim yılında yaşanan sorunlara ve ek ders ücretlerindeki kesintilere ilişkin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.