DSİP: Gözaltına alınan HDP’liler derhal serbest bırakılsın!

26.09.2020 - 10:52
Haberi paylaş

25 Eylül'de gözaltına alınan HDP'lilerle ilgili DSİP'in açıklaması.

Altı yıl önce 6-8 Ekim 2014'te gerçekleşen Kobani eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi yöneticilerinin gözaltına alınması tam bir hukuksuzluk örneğidir.

Geçtiğimiz günlerde Barolara ve Türk Tabipleri Birliğine yönelik baskılar, şimdi HDP’ye yönelmiştir. HDP üyelerinin gözaltına alınması Türkiye’nin gün geçtikçe artan bir şekilde, baskıcı otoriter bir rejime doğru sürüklendiğini göstermektedir.

Ekonomiyi düzeltemeyen, salgınla baş edemeyen, dış politikada başarısızlıklar yaşayan iktidarın gücü, sadece muhaliflere baskı yapmaya yetmektedir. Bu türden baskıcı uygulamalar, iktidarın başarısızlıklarını örtmeye yetmeyecektir.

Türkiye’de halkların, işçilerin ve yoksulların ihtiyacı muhalefete daha fazla baskı yapılması değil, demokratik haklara saygı gösterilmesi ve demokratik hakların geliştirilmesidir. HDP’lilere yönelik gözaltı dalgası, seçme ve seçilme hakkına, demokratik muhalefet yapma hakkına bir saldırıdır.

Kamuoyu bu türden haberlerden bezdi.

İnsanlar tutuklama, gözaltı haberleriyle değil, demokrasi, barış, çözüm, diyalog yönündeki haberlerle uyanmak istiyorlar yeni güne.

Bize, yeniden diyalog ve çözüm yönünde adım atacak bir siyasal iklim gerekiyor.

Türkiye’de, Kürt sorununda Cumhuriyet tarihinde en önemli çözüm hamlesi 2013-2015 yılları arasında gerçekleşti. “Çözüm Süreci” adını alan ve çok hızla, sarsıcı, alışagelmedik hamlelerin arka arkaya yapıldığı dönemde yaşanan en önemli gelişme, Kürt sorunu etrafında tartışılmayan hemen hiçbir konunun kalmamış olmasıydı. Sorunun ekonomik, siyasi, ideolojik, geleneksel, tarihi tüm yanlarına ışık tutmaya başlamıştı. Kürtlerin, milliyetçi olmayan sosyalistlerin uzun zamandır bildiği, savunduğu bir dizi gerçek, artık batıda tartışılır hale gelmişti.

Bu süreçten geri adım atılmasıyla anti demokratik uygulamaların elele gitmesi eş zamanlıdır.

HDP bir suç örgütü değil, demokratik ve meşru zeminde siyaset yapan bir partidir.

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi olarak Halkların Demokratik Partisi üye ve yöneticilerinin gözaltına alınmasını kınıyoruz. HDP’ye yönelik baskılara bir an önce son verilmesini, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.

Herkesi hukuku ve demokratik hakları savunmaya çağırıyoruz.

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi
26 Eylül 2020

Bültene kayıt ol