Her geçen gün daha da yoksullaşıyoruz

23.09.2020 - 16:15
Haberi paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), elektrik ve doğal gazdaki fiyat değişim oranlarını açıkladı. TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre son bir yılda elektrik yüzde 32,3 doğalgaz ise yüzde 34,7 oranında zamlandı.

TÜİK'in açıklamaları şöyle:

Elektrikte fiyatlar yüzde 32,3 arttı

Sanayide, 1 kilovat elektriğin fiyatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,8 artarak ortalama 58,6 kuruş oldu.

Konutlarda, 1 kilovat elektriğin fiyatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32,3 artarak ortalama 71,2 kuruş oldu.

Doğalgazda fiyat artışı yüzde 34,7 oldu

Sanayide 2020 yılı birinci dönem doğal gaz fiyatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,2 artarak ortalama 189 kuruş oldu.

Konutlarda, 1 metreküp doğal gazın fiyatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34,7 artarak ortalama 182,6 kuruş oldu.

Dolar arttıkça hayat pahalılaşıyor

Berat Albayrak, bir TV programında “dolarla mı maaş alıyorsunuz, dolardaki artıştan niye endişeleniyorsunuz?” demişti. Enerji fiyatlarındaki bu artış dolardaki yükselme ile paralel. Dolar son bir yılda 5,7 TL’den, 7,7 TL’ye yükseldi, yüzde 35 arttı, elektrik ve doğal gaz da aynı oranda arttı. Ama asgari ücret aynı dönemde sadece yüzde 15 yükseldi, bazı işyerlerinde pandemi bahanesi ile ücretlere hiç zam yapılmadı.

Bu da gösteriyor ki, son bir yılda bizler en az yüzde 20 yoksullaştık, alım gücümüz yüzde 20 azaldı. Peki bu para nereye gitti? Patronlara kredi olarak verildi, ihracat yapan firmalara teşvik olarak verildi, Türkiye’de üretilen mal ve hizmetleri satın alan diğer ülke vatandaşlarına gitmiş oldu.

Dolardaki artış, hayat pahalılığıyla, yoksullaşma ile çok yakından ilgili. Yani insanları “dolar artıyor, ama siz endişelenmeyin” demekle kandıramazsınız. Dolar arttıkça her şeye zam geliyor, hayat pahalılaşıyor, alım gücümüz azalıyor. Yoksullaşıyoruz.

Bültene kayıt ol