Türk Tabipler Birliği (TTB), Koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanları anısına ve tedbirlerin artırılması için eylemler düzenliyor.
15 Eylül tarihli eylemlerden birisi İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi önünde gerçekleştirildi.
Tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak yapılan eylemler, İstanbul’da İstanbul Tabip Odası tarafından koordine ediliyor. Çapa Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen sağlıkçılar, Haseki Devlet Hastanesi önüne kadar sembolik bir yürüyüş yapmak istedi, ancak polis yürüyüşe izin vermedi.
Hastane önünde yapılan basın açıklamasında, "Yönetemiyorsunuz, Tükeniyoruz" pankartı açılırken, Coronavirus nedeniyle yaşamını yitiren hekim ve sağlık çalışanlarının fotoğrafının bulunduğu dövizler taşındı.
Her gün 50 insan, önlenebilir bir hastalık yüzünden ölüyor
Basın açıklamasını TTB Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç okudu. Sadece hekim ve sağlık çalışanlarının Koronavirüs'ten yaşamını yitirmediğini söyleyen Kılıç, “Babalarımız, kardeşlerimiz, annelerimiz ölüyor. Daha çok olduğunu bildiğimiz ama resmi olarak açıklanan rakamlarla dahi her gün 50 vatandaşımız, önlenebilir bir hastalık olan Covid-19'dan hayatını kaybediyor” dedi.
Ülkeyi yönetenlerin salgına karşı acilen salgın tedbirleri, salgın bütçesi, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımıyla etkin ve koordineli bir anlayışla adım atması yönünde önerilerini sıralayan Kılıç şunları belirtti:
“Ülkenin en önemli ve gerçek gündeminin Covid-19 salgını olduğunun kabul edilmesi ve ülkeyi yönetenler başta olmak üzere tüm kişi ve kurumların bu gerçekliğe uygun tutum almasını bekliyoruz. “
Salgınla mücadele için bütün STK’ların sürece katılması gerekir
Hiçbir salgının vatandaşın bireysel çabalarıyla önlenemeyeceğini vurgulayan Kılıç, bireysel tedbirlerin merkezi ve kapsamlı bir irade ve güven verici kararlarla birlikte uygulandığında anlamlı olabileceğini belirtti. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Kurullarının işlevli kılınması gerektiğine işaret etti.
Kılıç, başta belediyeler ve kent konseyleri olmak üzere işçi-memur sendikaları, hemşeri-köy dernekleri, kültür-sanat dernek ve vakıfları vb. bütün sivil toplum kuruluşlarının salgınla mücadele sürecine katılmasının sağlanması gerekir, dedi.
Meslek hastalığı olarak kabul edilsin
Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının maddi ve manevi olarak desteklenmesi gerektiğini dile getiren Kılıç, Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmesini istedi.
Salgında; suçu vatandaşa, yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıkanlara tarihsel sorumluluklarını her gün hatırlatacaklarını belirten Kılıç, “Covid-19 salgınıyla mücadelede başarı; akıl ve bilim esas alınarak, filyasyon ve test süreçleri iyi yönetilerek, tedavi ortamları iyileştirilerek, sağlık çalışanları motive edilerek sağlanır” diye konuştu.
Yaşamını kaybeden sağlıkçılar için saygı duruşu
TTB’nin "Yönetemiyorsunuz, Tükeniyoruz" eylemi kapsamında Koronavirus nedeniyle yaşamını yitiren hekimler ve sağlık çalışanları anısına Perşembe günü tüm hastanelerin önünde saygı duruşu yapılacak.