AKP iktidarı, 2020 Ocak-Temmuz döneminde çalışmaya başlayan 10 şehir hastanesi için, müteahhit firmalara, 3 milyar TL’den fazla kira ödemesi yaptı.
Aynı dönemde firmalara işletme bedeli altında 2 milyar TL’ye yakın ödeme yapıldı.
Şimdiye kadar ihalesi tamamlanan 18 şehir hastanesinin tamamı hizmete girdiğinde, yıllık kira bedelleri 10 milyar TL’yi bulacak. Bu bedeller dövizdeki artışa paralel olarak her yıl artacak.
Şehir hastanelerinin kirası ile her yıl 10 hastane yapılır
Sağlık Bakanlığının son yaptığı ihalelere göre ortalama 1000 yataklı bir hastane 1 milyar TL bedelle yatırılabiliyor. Yani bakanlık her yıl 10 şehir hastanesi yaptırabileceği parayı, kira bedeli olarak ödüyor ve bunu 20-25 yıl daha ödeyecek.
Sağlık Bakanlığı, KÖİ projesi ile hastane yaptırmanın olağanüstü maliyetini geç te olsa fark ettiği için, Samsun ve Antalya şehir hastanelerini, eski usul yöntemlerle ihale etti. Ve iki hastanenin toplam 2 milyar TL’ye yapılabileceği görüldü.
AKP iktidarı, sağlıkta özelleştirmenin yolu olarak Şehir Hastaneleri modelini benimsemişti. Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) olarak isimlendirilen modele göre, firmalar hastaneleri yapacak, bunun karşılığında devlet firmalara 25 yıl boyunca kira ödeyecek. KÖİ olarak yaptırılan hastanelerde, firmalar kira bedeline yakın bir parayı da işletme bedeli olarak almaya devam ediyorlar.
Bütün bu tartışmalarla ilgili olarak Sağlık Meslek Örgütleri zamanında KÖİ modelinin bir soygun olduğunu açıklamışlardı, ama hükümet bütün eleştirilere rağmen şehir hastanelerini KÖİ modeliyle yaptı. Yine hükümet, müteahhit firmalarla yaptığı sözleşmeler gereği, şehir hastanelerine yeterli sayıda hastanın gitmesi için, aynı sayıda yatağa sahip olan mevcut hastaneleri kapattı.
Kapatılan hastanelerin şimdi pandemi nedeniyle açılması taleplerini Sağlık Bakanlığı değerlendirmeye, bazı hastaneleri de açmaya başladı. Ama şehir hastanelerindeki soygun, sözleşmeler gereği en az 2040 yılına kadar devam edecek.