Sağlık meslek örgütleri: Kapatılan hastaneler açılsın!

04.09.2020 - 09:47
Haberi paylaş

Hastanemi Açın Platformu (HAP), Şehir Hastaneleri kurulduğu gerekçesi ile kapatılan Ankara kent merkezindeki hastanelerin yeniden açılması talebiyle açıklama yaptı.

Ankara Tabip Odası’nda (ATO) düzenlenen basın toplantısında, “Salgın döneminde Ankaralıların yaşamsal talebi, kapatılan hastanelerimizin açılmasıdır” denildi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, salgının kontrolsüz bir şekilde yayıldığına dikkat çekti. Vaka sayılarında yaşanan azalma sonrası kapatılan pandemi servislerinin yeniden açıldığına dikkati çeken Adıyaman, “Kapatılan pandemi servisleri yeniden açılıyor ama onlar da yetmiyor, onlara yenilerinin ekleneceği konuşuluyor. Hastanemi Açın Platformu, zamanında hastanelerin kapatılmaması için mücadele etmişti ve şimdi bu mücadelenin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Salgınla mücadelede önemli bir yer alacak hastaneler bir an önce açılmalı ve sağlık hizmeti vermeye başlamalıdır” dedi.

Salgın durdurulamıyor, yeni hastanelere ihtiyaç var

HAP Sözcüsü, TTB eski Merkez Konsey Başkanı Bayazıt İlhan, kentte kapatılan hastanelerin yeniden açılması talebinde bulundu. Salgının durdurulamadığını belirten İlhan, son günlerde hastanelerde yaşanan yoğunluğa dikkat çekti. Devlet hastanelerindeki yoğun bakım yataklarının dolduğunu, şehir hastanesinin açılması ile kapatılan bazı hastanelerin salgın nedeniyle tekrar açılacağı duyumunu aldıklarını söyledi. Böylece Sağlık Bakanlığı hastaneleri kapatmak ve insanları Şehir Hastanelerine yönlendirmekle hatalı davrandığını kabul etmiş oldu.

ATO Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Uğurlu, şehir hastanelerinin rant yerlerine dönüştüğüne değinerek, şunları söyledi: “Şehir hastanesi uzak ve ulaşım başlı başına bir sorun. Yaşanan pandemi ile bu sorunlar katlandı. Kliniklerde yer kalmadı. Sadece Ankara kent hastanelerin kapatılması nedeniyle hem Kovid-19 hem diğer hastalıktan sağlık hizmeti almak isteyen yurttaşların bu hakkı elinden alındı. Bu hastaneler derhal açılmalı.”

Ankara Diş Hekimleri Odası (ADO) Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Özsoy ise Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan verilerin doğru olmadığının altını çizdi. Özsoy, filyasyon takiplerine katılan diş hekimlerinin sahadan topladığı verilerin Sağlık Bakanlığının verilerinden çok farklı olduğunu belirterek, “Bizler rakamları görüyoruz, onlar da görüyor ki eski hastaneleri yeniden açıyorlar, ama bu da yeterli olmayacak. Kapatılan bütün hastaneler açılmalı. Biz bunu çok öncesinden dile getirmiştik, geç de olsa açılmalı, sevindirici ama yeterli değil, diğer hastaneler de açılsın” dedi.

HAP, kapatılan Ankara Numune Hastanesi, Yüksek İhtisas Hastanesi, Dışkapı Çocuk Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve Ulus Devlet Hastanesinin acilen açılmasını talep ediyor.

Bültene kayıt ol