Baroları bölme planı başarısız oldu

04.09.2020 - 09:44
Haberi paylaş

İktidarın baroların gücünü kırmak amacıyla yasalaştırdığı ‘çoklu baro’ düzenlemesi fiiliyata geçemiyor. 

Çünkü İstanbul ve Ankara’daki sağcı avukat dernekleri, gerekli 2 bin imzayı şimdiye kadar toplayamadılar. Bu barolar kurulsa bile Ekim ayında yapılacak seçimlere katılamayacaklar.

İktidarın baroları bölmek amacıyla Meclis’ten çıkardığı çoklu baro yasası 15 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Yasa, en az 5 bin avukatın kayıtlı olduğu ilde 2 bin avukatın imzasıyla yapılacak başvuru sonucunda yeni bir baro kurulabileceğini öngörüyor. 

İstanbul’da ve Ankara’da 2 bin imza çıkmadı

Ankara ve İstanbul’da iktidarın desteğiyle uzun süredir çalışma yapan avukatlar 2 bin imzaya ulaşamadı. 2 Eylül itibarı ile 50 bin avukatın olduğu İstanbul’da ikinci baro kurmak amacıyla 1280, 20 bin avukatın bulunduğu Ankara’da ise 250 avukat imza verdi, avukatların büyük çoğunluğunun ikinci bir baroya sıcak bakmadığı görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün, avukat Ebru Timtik’in fotoğrafının asılması üzerinden İstanbul Barosu’nu hedef göstermesinin perde arkasında da her iki baronun yeterli imzayı bulamamasının yattığı savunuldu. Erdoğan’ın mevcut baroları ve avukatları “terörle ilişkilendirerek” avukatların yeni barolara geçmesine etki etmeye çalıştığı söylendi.

Ekimdeki seçimde sağcı barolar yok

Sağcı baroların yeterli imzaya ulaşamaması, iktidar cephesinde sıkıntı yaratacak. Çünkü Avukatlık Yasası’na eklenen geçici maddeye göre, görev sürelerine bakılmaksızın tüm barolarda seçimlerin 2020 yılı ekim ayının ilk haftasında yapılması gerekiyor.

Eylül başında barolarını kuramayan sağcı hukukçuların, bir aylık duyuru süresi nedeniyle, Ekim ayında seçim yapma şansları yok. Bu durumda, mevcut yasaya göre TBB’de temsil edilmeleri de söz konusu değil. İktidar, Aralık ayında yapılacak TBB Başkanlığı seçimlerinde yeni baroların desteğini alamayacak.

Bültene kayıt ol