Marksizm 2015'te dün yapılan oturumda, HDP milletvekili Sebahat Tuncel ve DSİP Eşsözcüsü Şenol Karakaş, Kürtlerin özgürlüğü ve barış mücadelesi üzerine konuştu.
Toplantıdan öne çıkanlar şöyleydi:
Şenol Karakaş:
- Kürt halkı dört parçaya bölünmüş, milyonlarca insan kendisini Kürt olarak ifade ediyor. Kürdistan bir sömürgedir. O yüzden TC’nin Kürdistan’da kalekol yapması, Almanya’da yapmak istemesine benzer, yanlıştır. PKK, Kürtlerin siyasi ve askeri örgütüdür. HDP, omurgasını Kürt hareketinin oluşturduğu bir partidir. Ayrıca KCK, DTK vb. örgütler ve lider olarak A. Öcalan var. Kürt meselesini sadece kültürel veya anadil sorunu olarak görmek yanlıştır. TC bir sömürge devleti olarak Kürtleri eziyor, yani bir ezen bir de ezilen ulus var. Lenin “ezilen ulusların kendi kaderini tayin hakkını” kabul eder. Bizde buna aykırı düşünen çok solcu var. Türk solcusu, Kürtlerin nasıl yaşamak istiyorsa öyle yaşamasını savunmak zorundadır. Ezen ulus solcusu, ezilen ulusu temsil eden örgütü eleştirel ama koşulsuz desteklemek zorundadır.
- Çözüm süreci, 29. Kürt isyanının sonucu ortaya çıktı. Önce açlık grevleri ve ölüm oruçları vardı, ortam karamsardı. Ama PKK’nin savaşarak yenilmeyeceğini devlet gördü. Önce Oslo sonra İmralı’da görüşmeler başladı, açlık grevleri Öcalan’ın isteği ile bitirildi. İster müzakere, ister mücadele etsin, her durumda Kürt hareketini desteklemeliyiz.
- Biz AKP’yi darbe ile devirmek değil, AKP’yi yenmek istiyoruz. Bu da onun tabanındaki işçileri, yoksulları kazanmakla mümkün. PKK "devlete kim egemense onunla görüşürüz" diyor, bu çok doğal. "AKP samimi değil ki" deniyor. Kürt halkı AKP’nin samimiyetine değil, kendi mücadelesine güveniyor. "Kürtlerle barış, AKP’yi güçlendirir, Erdoğan başkan olur" deniyor. Kürtler sürekli mücadele ediyor, asıl Kürtler başarılı olursa Erdoğan başkan olamaz. Kürtleri sürekli savaşa davet eden solcular var. Bunlar çok istiyorlarsa kendileri ellerine silah alıp savaşmalılar.
- Çözüm sürecinin kazanımları: Politik kazanımları oldu, herkes Kürtleri konuşuyor. Öcalan’ın pozisyonu çok güçlendi, barış sürecinin simgesi oldu, her olayda ona danışılıyor. Öcalan’ın mesajı hükümet üyelerinin yüzüne karşı okundu. Newroz bildirileri Türkiye gündemine oturdu, herkes merakla Öcalan’ın ne diyeceğini bekliyor.
- Seçimlerde Öcalan’ın yoldaşları meclise girecek. Barış hareketini inşa etmek, kazanmak, ırkçılara ders vermek için "sandıkta HDP, sokakta mücadele" diyoruz.
Sebahat Tuncel:
- Bağımsız adaylığı biz bulmuştuk, şimdi bizi ona zorluyorlar, çok istiyorlarsa kendileri bağımsız olsun. Şu anda AKP-CHP ikili bir düzen oluşturmuş, biri iktidar, diğeri ana muhalefet. Biz barajı aşarak bu düzeni bozacağız; ekoloji, kadın, barış sloganlarımız karşılık bulacak. Barajı aşacağız ama hangi güçle, bu önemli. 2015’te ana muhalefet, 2019’da iktidarız. Çünkü toplum mevcut partilerden bıktı, değişime kim öncülük ederse o kazanır. Yeni yaşam için çalışmamız gerekiyor.
- Kürt hareketi 68-78 arasında şekillendi. İlk defa "Kürdistan sömürgedir" diye Mahir söylemişti. Kemal Pir, "Kürtler özgür olmadan, Türkler özgür olmaz" derdi. PKK, Marksist-Leninist bir örgüttü. 84’te ilk silahlı mücadelesine başladı. 2013’te ise bambaşka bir atılım başlattı. Artık silahlı mücadele değil, demokratik siyaset esas alındı. Bundan sonra yapılacaklar demokratik siyaset ile yapılacak. PKK bugün milyonlara seslenebiliyor, Rojava’da A. Öcalan başkan olarak kabul ediliyor. Rojava’da sosyalist bir sistem oluşturuluyor. T. Erdoğan Kobanê’nin düşmesini istiyordu, ABD bile düşeceğini sandı, ama gerilla Rojava’yı kurtardı.
- A. Öcalan, dört parça için Demokratik Özerk Kürdistan ve demokratik bölge ülkeleri, toplamda da, demokratik Ortadoğu Konfederasyonu öneriyor. Öcalan sadece Kürtlerin değil, Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun lideridir. Bizler ulus devlete karşı demokratik konfederalizm, kapitalist moderniteye karşı demokratik modernite ve kapitalist ekonomiye karşı katılımcı, sosyalist ekonomi öneriyoruz.
- Süreç, Kürtler dışında da kabul gördü. Aslında AKP, 2012’de cemaatle birlikte PKK’yi ezmek için harekete geçti, on binlerce kişi KCK davasından tutuklandı. Ama direniş ve mücadele cezaevlerinde devam etti ve AKP geri adım atmak zorunda kaldı.
Çözüm süreci için iyi şeyler de yapıldı, mecliste komisyon kuruldu, çerçeve yasa çıkarıldı, Dolmabahçe toplantısı oldu. 2015 Newroz mesajı çok önemli. Emperyalizm, kapitalizm, neoliberalizm tespitleri önemli. T. Erdoğan "Kürt sorunu yoktur" dedi, halk olumlu bulmadı, kendileri geri adım attı. Halk, Kürt sorununun çözümü için hazır, uluslararası pek çok çatışma çözümü yöntemi var, bunlar uygulanmalı. TC, A. Öcalan’ın 10 maddelik önerisini gerçekleştirirse, PKK de silahlı mücadeleyi bırakır.
- Bize "anlaştılar" diyorlar ama AKP karşıtı mücadeleyi en çok biz veriyoruz. İç Güvenlik Yasası için en çok biz direndik. Biz AKP’den zıt şeyleri, kapitalizm karşıtlığını savunuyoruz, asıl AKP ile CHP aynı şeyleri savunuyor. Mesela nükleeri ikisi de savunuyor. Ulus devlet vb. yaklaşımları da aynı. Sadece koltuk için kavga ediyorlar.
- Seçimlerden güçlü çıkmamız çok önemli. Eğer güçlü çıkarsak anayasa değişikliğinde söz sahibi oluruz.