Göçmenlerin bitmeyen trajedisi: Van Gölü'nde bir tekne battı...

01.07.2020 - 13:19
Haberi paylaş

Van Gölü’nde, kimi kaynaklarda onlarca, kimisinde ise 100’e yakın mülteciyi taşıdığı ifade edilen bir teknenin, önce kayıp olduğu, sonra da battığı bildirildi.

An itibariyle 6 kişinin cansız bedenine ulaşıldı, ancak teknenin kalıntılarına henüz rastlanamadığı söyleniyor.

Geminin iki kaptanından biri Bitlis’te yakalanırken, diğer kaptanın izine henüz rastlanmadı. Bununla birlikte kayıp ihbarını yapan köy muhtarının da açığa alındığı içişleri tarafından açıklandı. Bu ikisi dahil, konuyla alakalı 11 kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor, bunların içinde mülteciler olup olmadığına dair bir bilgi ise henüz yok.

Bu, geçtiğimiz 6 ay içerisinde, Van Gölü’nde batan ikinci mülteci teknesi. Bir önceki vaka, yaklaşık 70 yolcunun 7’sinin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanmıştı; bu seferki durum ise çok daha vahim görünüyor. 

Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2014’ten bu yana Ege ve Akdeniz’de yaşamını kaybeden göçmenlerin sayısı 10 binin üzerinde. Van Gölü ise, sınırların kapatılması ile sonuçlanan, AB-Türkiye arasındaki mutabakatın yürürlüğe girmesinden sonra ismini sıklıkla duymaya başladığımız, görece yeni bir güzergâh.

Bu hususta, kimi göçmen kaçakçılarının, mültecileri Van Gölü üzerinden Ege denizine açılmak vaadiyle tekneye bindirdikleri yönünde spekülasyonlar da yapılıyor. Bunlar doğrulanmamış iddialar olmakla beraber, sınırların kapatılması sonucu sertleşen koşullar göze alındığında, ne yazık ki inanması çok güç değil.

Bültene kayıt ol