İsrail’in Filistin topraklarının bir kısmını ilhak etme kararı bütün dünyada tepki ile karşılandı. Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu konu hakkında basın açıklaması yayınladı.
Küresel BAK basın açıklaması:
İsrail Devleti Ürdün Vadisini ve Golan Tepelerini ilhak kararından vazgeçsin.
İsrail Başbakanı Netanyahu, işgal altındaki Ürdün Vadisini ve Golan Tepelerini ilhak edeceğini, yani İsrail topraklarına katacağını açıkladı. İlhakın 1 Temmuz’dan itibaren her an yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Kurulduğundan beri hukuku ve adaleti tanımayan İsrail devleti, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’yı 1967’de işgal etti. O zamandan beri kendisine çeşitli ülkelerden ve kurumlardan gelen “işgal ettiğin toprakları terk et” çağrısına uymadı.
Bu işgalciliği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 242 nolu kararı ile teyit edildi. Bu kararda İsrail’in işgal ettiği bütün topraklardan çekilmesi istendi. Sonucu yaptırım olması gereken bu karara rağmen İsrail’e her hangi bir yaptırım uygulanmadı.
İsrail daha önce hiçbir vatandaşının bulunmadığı işgal ettiği topraklara 1972’den itibaren yerleşim yerleri kurdu. 1972’de 10 bin olan yerleşimci sayısı şimdi 600 bine ulaşmış durumda. Yerleşim yerleri Doğu Kudüs’ü ve Batı Şeria’yı bir ağ gibi sardı.
İsrail’in ilhak etmeyi planladığı Ürdün Vadisi işgal edilen toprakların bir parçası. Üzerinde 70 bin Filistinli, 10 bin işgalci İsrail yerleşimcisi yaşıyor. İsrail, Ürdün vadisinin yüzde 94’ünü askeri nedenlerle yerleşime kapatmış durumda. Filistinli çiftçiler bu verimli arazileri kullanamıyorlar.
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Ürdün Vadisini ilhak planı, Filistin’de büyük acılara ve ölümlere neden olacak. Şimdiden gündemi değiştirmeye çalışan İsrail yönetimi, Gazze bölgesine hava saldırılarında bulunuyor.
Ama bu defa, başta İsrail’de olmak üzere, bütün dünyada ilhaka karşı tepkiler yükseliyor. Fransa ve İtalya’da binlerce kişi ilhakı protesto etti. Filistin Kurtuluş Örgütü yönetimi, ilhaka karşı direniş çağrısı yaptı. Filistin Hükümeti ilhakı tanımayacağını, ABD ve İsrail ile yapılan tüm ikili anlaşmaların askıya alındığını duyurdu. Birleşmiş Milletler, ilhakın yasadışı olacağını açıkladı.
Filistin meselesi dünyadaki en kadim meselelerden biri. İsrail devleti işgal ettiği topraklardan çekilmeden, Filistin’de tüm halkların eşit ve özgür birlikteliği sağlanmadan bu sorun nihai olarak çözüme kavuşamaz.
Dünyadaki tüm barış yanlıları ile birlikte bizler de Türkiye’den sesleniyoruz:
İsrail Devleti işgal ettiği tüm topraklardan çekilsin. Ürdün Vadisini ve Golan Tepelerini ilhak kararından vazgeçsin.
Barışa evet, ilhaka hayır
Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu
30 Haziran 2020