Sarah Hegazy anısına

16.06.2020 - 12:59
Haberi paylaş

Mısır’da, Kahire’de 23 Eylül 2017 günü gerçekleşen Mashrou Leila isimli grubun konserinde gökkuşağı bayrağı açanlardan biri de Sarah Hegazy idi. 

Mashrou’ Leile grubunun solisti açık bir eşcinseldi ve gökkuşağı bayrağının amacı, Sarah’nın ve diğer bayrak açanların da anlattığı gibi, bir dayanışma göstergesiydi. Bir hafta sonra Sarah evinde gözaltına alındı, tıpkı diğer arkadaşları gibi. Yasadışı örgüt üyesi olmak ve bu örgütün propagandasını yapmakla suçlanıyordu. Bu gözaltını üç ay sürecek olan bir işkence izledi. İki hafta boyunca karakolda tutulan ve burada el-Sisi rejiminin şiddetine uğrayan Sarah, daha sonra davayı beklemek üzere bir cezaevine gönderildi ve burada üç ay kaldı. Kendisinin de aktardığına göre birlikte kaldığı insanlar arasında seks işçileri ve yalnızca üç dolarlık borcunu ödeyemediği için tutuklanan kişiler vardı. Karanlıkta tek başına tutuldu, daha sonra kendisiyle konuşmaması için emri almış kişilerle kaldı. Bu üç ay onu psikolojik olarak olumsuz etkiledi. Ağır depresyon ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) teşhisi aldı. Davadan sonra Kanada’ya sığındı. 

Sarah aynı zamanda Ekmek ve Özgürlük Partisinin bir üyesiydi ve kendisini stalinizme karşı sosyalist/komünist olarak tanımlıyordu. Arap Baharı'ndan beri partinin içinde oldukça faaldi ve aktivizm yapıyordu. Göçmen haklarından LGBTİ+ haklarına, birçok alanda etkindi. Kanada’ya sığındığında burada bir dergi çevresinde toplanan sosyalist Spring grubuna katıldı ve faaliyetlerini sürdürmeye devam etti. 

İşkencede yaşadıklarından etkilenen Sarah Hegazy 14 Haziran 2020 tarihinde Toronto’da kaldığı evinde hayatını sonlandırma kararı aldı. Yazdığı notta şunları söylüyordu Sarah: “Kardeşlerime: Hayatta kalmaya çalıştım ve başarısız oldum, beni affedin. Arkadaşlarıma: Deneyim acımasızdı ve ona karşı koymak için çok zayıfım, beni affedin. Dünyaya: Çok acımasızdın ama affediyorum”.

Sarah egemen sınıf ideolojilerinin tüm yerleşik kalıplarını yıkıyordu. Gökkuşağı bayrağı açtığı için zulme uğrayan bir sosyalistti ve Suriye Devrimi'ni destekliyordu. Sarah, tüm bu siyasetiyle Türkiye’de Suriye Devrimi'ne “cihatçıların komplosu” diyen yaklaşımı derinden sarsıyor. Mısır’da siyaseti yalnızca laiklik ve din ekseninde görenler için Mısır’da Müslüman Kardeşler’in cuntayla devrilmesi olumlu karşılanırken yerine gelen bu laik cunta birçok sosyalisti ve LGBTİ+ aktivistini hapsetti, onlara işkenceler etti veya sokaklarda öldürdü. Böylesine bir siyasi ortamda Sarah, aşağıdan sosyalizmin takipçisi olarak tüm bu komplo teorilerine karşı durdu ve duruyor. 

Sarah her türlü baskıya, işkenceye rağmen mücadelesine devam etti ve LGBTİ+ hakları için çok büyük katkıları oldu. Onun anısı ve deneyimleri bizimle yaşamaya devam edecek. 

Kaynakça:

“After crackdown, Egypt’s LGBT community contemplates ‘dark future’”. https://www.npr.org/2018/06/18/620110576/after-crackdown-egypts-lgbt-community-contemplates-dark-future?t=1592233234302

“Sarah Hegazy hayatına son verdi”. https://www.kaosgl.org/haber/sarah-hegazy-hayatina-son-verdi

“Our tribute to comrade/rafeqa Sarah Hegazi”. https://springmag.ca/our-tribute-to-comrade-rafeqa-sarah-hegazi

“The Egyptian revolution: Nine years later”. https://springmag.ca/the-egyptian-revolution-nine-years-later

https://www.hrw.org/news/2017/10/06/egypt-mass-arrests-amid-lgbt-media-blackout

Bültene kayıt ol