(Marksizm 2020) Antikapitalist bir manifesto

11.05.2020 - 11:20
Haberi paylaş

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi'nin (DSİP) düzenlediği Marksizm 2020 toplantılarının kapanışında Uluslararası Sosyalist Akım aktivistleri konuştu.

Alex Callinicos konuşmasında salgının nedeni kapitalizmdir, doğal bir felaket yaşamıyoruz dedi ve şunları söyledi: “Kapitalizmin doğayı yok etmesi, tarımsal üretimi endüstrileştirmesi nedeniyle bu salgını yaşıyoruz. Emek ve doğa arasında bir denge vardır, ama kapitalizm bu dengeyi yok ediyor. Sosyalistler ve çevreciler yıllardır kapitalizmin dünyayı felakete sürükleyeceğini söylüyordu. Şimdi bu felaketi yaşamaya başladık. Başka bir dünya için mücadele etmeliyiz.”

Argyri Erotokritou Yunanistan’da borç krizi döneminde hastanelerin sayısının azaltıldığını anlattı ve şunları söyledi: “Bizler salgın döneminde sağlık için daha fazla kaynak sağlanması için eylemler yaptık. Hükümet ise kaynakları daha çok zenginleri kurtarmak için harcıyor. Salgını ancak kapitalizme karşı mücadele ederek yenebiliriz. Devrimci antikapitalist sol sokaktaki insanın taleplerinin sözcüsü olmalıdır. Kapitalizm artık işlemiyor, yeni toplumu işletecek olan işçi sınıfıdır.”

Şenol Karakaş konuşmasında egemen sınıfların temsilcilerinin sürekli “aynı gemide olduğumuzu” söylediklerini, bunun doğru olmadığını anlattı ve şunları söyledi: “Evde kalmaya parası olanlarla, parası olmayanlar, salgını aynı şekilde yaşamıyorlar. Şimdilerde dünyada sağcı ve muhafazakâr hükümetler “normalleşme” çağrıları yapmaya başladılar. “Normalleşme” değil “halk sağlığı” istiyoruz. Türkiye’de hukuki altyapısı olmayan, keyfi, gücün merkezileştiği bir hükümet sistemi var. Bu da her alanda tıkanıklığa yol açıyor. Salgının nedeni kapitalizmdir, bu nedenle insanlar hükümetlere öfkeliler. Bu öfkeyi işçi sınıfının eylemi ile bir araya getirmek gerekir.”

Toplantı, Deniz Güngören’in ve arkadaşlarının seslendirdiği Enternasyonal Marşı ile sona erdi.

Konuşmalara ve müziğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Neoliberalizmin çöküşü, krizler, alternatifler... Antikapitalist bir manifesto

Konuşmacılar:

Alex Callinicos (SWP/Sosyalist İşçi Partisi-Britanya)  

Argyri Erotokritou (SEK/Sosyalist İşçi Partisi - Yunanistan) 

Şenol Karakaş (DSİP/Devrimci Sosyalist İşçi Partisi)

Bültene kayıt ol