TTB: Özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin sorunları hızla çoğalıyor

13.04.2020 - 17:43
Haberi paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB), COVID-19 ile mücadele sürecinde hekimlerin hem sağlıklarının hem de özlük haklarının tehdit altında olduğunun bir kez daha altını çizdi. 

TTB, özel sağlık kuruluşlarında ve muayenehanelerde çalışan hekimlerin sorunlarının hızla çoğaldığına dikkat çekti.

Pandemiye karşı verilen mücadelenin topyekün ve kamusal bir perspektifle yürütüldüğü ölçüde başarılı olacağını belirten TTB Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı’nın özel sağlık kuruluşlarında ve muayenehanelerde çalışan hekimlerin yaşadığı sorunlara ivedilikle çözüm getirmesi gerektiğini bildirdi.

TTB, 5 Nisan’da yaptığı açıklamada özel sağlık kuruluşlarındaki hekimlerin ücretlerinin gecikmeyle ödendiğini, birçok hekimin ücretsiz izne gönderildiğini, çoğu muayenehanenin çalışmasına ara vermek zorunda kaldığı halde sabit giderlerini ödemek durumunda olduğunu saptamıştı.

Yaşanan sorunların çözümü için, TTB, isteyen hekimlerin kamu hastanelerinde istihdamının önünün açılması,  muayenehanelerin kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmesini, vergi ve sigorta primlerinde muafiyet sağlanmasını, zorunlu faturaların ve kredi kartı borçlarının faiz işletilmeden ertelenmesini talep etmişti.

Süreç İlerledikçe Sorunlar Ağırlaşmaktadır…

Aradan sadece 5 gün geçmiş olmasına karşın COVID-19 pandemisinin yol açtığı ekonomik kriz etkisini yoğun olarak hissettirir oldu. Her geçen gün daha fazla hekim ücretsiz izne çıkarılmakta, kısmi çalışmaya zorlanmakta veya ücretleri azaltılmaktadır. Süreç uzadıkça bazı muayenehanelerin kapanmak zorunda kalması kaçınılmaz olacaktır.

Sorun acildir, çözüm ertelenemez!

Hastalık ve ölüm riski en yüksek grup olan hekimlerin salgına karşı mücadele verirken ekonomik güçlük içine düşürülmeleri kesinlikle kabul edilemez!

Pandemiye karşı verilen mücadele kamu-özel ayrımı yapılmadan topyekün ve kamusal bir perspektifle yürütüldüğü ölçüde başarılı olacaktır. Sağlık Bakanlığı özel sağlık kuruluşlarında ve muayenehanelerinde çalışan hekimlerin yaşadığı sorunlara ivedilikle çözüm getirmelidir.

Bültene kayıt ol