Bu düzenlemeyle boşalan cezaevleri hızla dolar

08.04.2020 - 15:19
Haberi paylaş

İnfaz Yasası mecliste görüşülüyor. Avukat Ayşen Funda Ata, düzenlemeyi değerlendirdi.

Hükümlüler için

Meclise sunulan halinde öncekinden bazı farklılıklar var.  Son dakika değişikliği ile mükerrer suçlar, uyuşturucu ticareti suçları ve cinsel taciz tecavüz vb suçları da kapsam içine alındı. Bunda göre toplam yatar hesaplanırken dikkate alınan dörtte üç olan koşullu salıverilme oranı 2/3 e çıkarıldı. Şimdiki uygulamaya göre % 67 alınan cezanın yüzde 75’i yatılacak iken bu oran yüzde 67 olarak belirlendi.

Diğer suçlarda ise koşullu salıverilme oranı toplam cezanın yarısını çekmiş olmak olarak belirlendi. Hükümlülerin toplam cezalarının % 40’ı oranında cezaevinde kaldıktan sonra denetimli serbestlikten yararlanma esası getiriliyor. Yani 10 yıl ceza alan biri 5 yıl yatacak. Bununda 1/5’i denetimli serbestlikte geçeceği için 4 yıl yatıp çıkabilecek.

Bir kereye mahsus olarak 3 yıl cezası kalanlar uyuşturucu suçları ve cinsel saldırı taciz tecavüz dahil olmak üzere çıkabilecek. Terör, kasten öldürme, özel hayatın gizliliği kapsam dışı bırakıldı.

Kasten öldürme suçunda 2/3 ve terör suçları ile örgütlü suçlar bakımından 3/4’lük koşullu salıverilme oranında bir değişiklik yapılmadı. Bu düzenleme 31 Aralık 2020’ye kadar uygulanacak. Kapsam dışı bırakılanlar ise devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı işlenen suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar oldu.

Tutuklular için

Toplamda 90 bin dolayında hükümlünün bu düzenlemeden yaralanacağı 15 bin kişinin açık cezaevine geçeceği öngörülüyor.  Tutuklu olanların da adli kontrol tedbirlerinin genişletilmesine dair yeni düzenlemeler ile yararlanabileceği değişiklikler sayesinde toplamda 150 bin kişinin bu tasarıdan yararlanması bekleniyor.

Adli kontrolün şartları hamileler, doğum yapmış olanlar, çocuklar ve yaşlılar ve hasta olanlar için genişletilerek tutulama yerine adli kontrol hükümlerinin verilmesi öngörülüyor. Bu düzenlemede ise terör suçları kapsam dışı bırakılıyor.

İnfaz hakimliği

Diğer önemli değişiklik ise İnfaz Hakimliği Kanunu’nda yapılıyor. Yetkiler genişletiliyor. On yıl ve daha fazla hapis cezasına mahkûm olanlar ile terör suçları, örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçları, örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar, kasten öldürme suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarından mahkûm olanların kapalı ceza infaz kurumundan açık ceza infaz kurumuna ayrılmalarına ilişkin idare ve gözlem kurulu kararlarının, infaz hakiminin onayından sonra uygulanacağı düzenleniyor.

Bu elbette beklentileri karşılayan adil bir düzenleme değil. Ceza indiriminin cinsel taciz tecavüz suçlarını da kapsamasının toplumsal sonuçları olacak. Önümüzdeki günlerde kadınlar ve çocuklara karşı işlenen suçlarda bir patlama yaşanması öngörülebilir.

Terör suçlarının kapsam dışı bırakılması ise kabul edilebilir değil. Terör suçu kapsamında binlerce hükümlü ve tutuklu var. Salgın günlerinde bile attığı bir twit ya da yaptığı bir haber yüzünden tutuklanan pek çok insan oldu.

Öncelikle sosyal medya yüzünden ve haberler nedeniyle insanların tutuklanmasına ve gözaltına alınmasına son vermek gerekiyor. Bu uygulamayı mevcut yaslar da zorunlu kılmıyor zaten. Bütün bunlar son derece keyfi uygulamalar. Yargılaması süren hüküm giymemiş, kadın ve çocuklara karşı işlenen suçlar hariç tüm tutukluların hemen serbest bırakılması, adli kontrol hükümlerinin uygulanması gerekir.

Kısa süre sonra yasalaşacak olan tasarı ile cezaevleri büyük oranda boşalacak. Bu mantıkla kısa sürede yeniden dolması kaçınılmaz. 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol