Çocuk olmak ve evde kalmak

04.04.2020 - 09:32
Haberi paylaş

Coronavirüsün Türkiye’de görülmeye başlanmasından itibaren alınan tedbirler kapsamında okulların bir süreliğine kapanması ve bu süre içinde çocukların evde kalarak eğitim öğretim ihtiyacını uzaktan eğitim programıyla karşılanması kararı alındı. 

Bu da eve kapanan, hareket alanı daralan, arkadaşlarından ve öğretmenlerinden, oyun alanlarından, okuldaki her türlü sosyal kültürel ortamdan uzak kalan çocuklarda sıkıntılar yarattı.

İçinde bulundukları durumu anlamlandıramayan,  olan bitenle ilgili sorularına tatmin edici cevaplar alamayan çocukları bu belirsizlik ortamı içinde baş etmekte zorlandıkları duygularla karşı karşıya bırakıyor. Güvende olmama hissi, sevdiklerini, işe gitmek zorunda kalan anne babasını kaybedeceğinden korkma, tehlikenin hiç geçmeyeceği kaygısı, panikleme çocuklarda karmaşık duygulara yol açıyor. Üstelik yanlış, gerçekçi olmayan bilgilendirmeler, felaket anlatan haber kaynakları bu olumsuz duyguları daha da pekiştiriyor. 

Bunun bir tatil olmadığının sürekli vurgulanması, zamanın verimli geçirilmeye çalışılması, çocukların EBA’dan veya diğer kaynaklardan eğitime devam etmeye zorlanması, alışkın olmadıkları rutinler velilerle çocukları karşı karşıya getiriyor. Okul yöneticilerinin öğretmeni sıkboğaz etmesi, EBA’dan puan kazanmaya zorlanan öğretmeni daha çok ödev, çalışma, etkinlik vermeye yöneltmesi çocuklar üzerindeki baskıyı artırıyor.

 Kaygıların giderilmesinde çocuklar ebeveynlerinden yeterli destek göremiyorlar. Anne baba bu olağanüstü durumu çocuklara nasıl anlatacağını, nasıl davranması gerektiğini bilemiyor. Risk altında çalışmak zorunda kalmak veya işsiz kalmak, bir yandan yoksullukla mücadele etmek ev içinde huzursuzluğa yol açıyor. Bu da aynı kadınlara olduğu gibi çocuklara yönelik şiddetin de önünü açıyor.  

  Böylesi  bir dönemde çocukların uzaktan eğitimin yanısıra psikolojik desteğe de ihtiyacı var. Bu konuda çocuk psikologlarından yardım alınarak çocuklara kaygılarla baş etme ve duyguları ifade etme yöntemleri, rahatlama teknikleri EBA aracılığıyla yapılmalıdır. Ödeve, geçiştirmeye dayalı, sadece müfredatı takip amacı güden uzaktan eğitim sistemi bu süreçte çocuklara faydalı olmayacaktır.

Yaratıcı, birlikte bir şeyler yapmaya ve dayanışmaya örnek olabilecek gökkuşağı çizip pencerelere asma, sağlık çalışanlarını alkışlama gibi etkinlikler çocukların keyif alacağı şeyler. Oysa ki çocukların resim kağıtlarında olmazsa olmazı gökkuşağı gibi sevimli ve güçlü bir imgeye gösterilen tepkiler ve müdahaleler de gösteriyor ki çocuklardan asıl beklenen, müfredatın çizgisinden çıkmaması, sorgulamaması, kendisine sunulanı ezberleyip sınavlarda karşısına çıktığında cevaplaması. 

Hayatın içinde olmaları ve buna katılıp katkıda bulunmaya çalışmaları çocuklar için en öğretici ders. Ekmek yapmaları, örgü örmeleri, iğneden iplik geçirmeyi öğrenmeleri bile EBA’dan öğreneceklerinden daha çok şey katacaktır çocuklara.  

(Dosya) Uzaktan eğitim: Buzdağının görünen yüzü

Bültene kayıt ol