Türk Tabipleri Birliği: Sağlık çalışanları ciddi risk altında görev yapmaktadır

04.04.2020 - 09:10
Haberi paylaş

TTB, sağlık çalışanlarına ilişkin Sağlık Bakanlığı'nın uyması gereken kuralları, sağlık kurumlarında yaşanan sorunları ve eksiklikleri hatırlattı. 

TTB bildirisi özetle şöyle:

Pek çok sağlık kuruluşunda, aşağıdaki sorunlar yaşanmaya devam etmektedir:

- Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarında olumsuzluklar ve koruyucu ekipmanlarında eksiklikler vardır,

- Sağlık çalışanlarına, çalıştıkları kurumlar tarafından gerekli eğitim verilmemekte, iş organizasyonunda yapılacak değişiklikler hakkında yeterince bilgilendirilmemektedir.

- COVID-19 ile ilgili özel tanı, tedavi şemalarıyla ilgili rehber vb. eğitim materyali verilmemektedir,

- COVID-19 için ayrı bir triaj mekânı sağlanmamaktadır,

- Çalışan sayısı arttırılmamakta, sağlık çalışanları hasta oldukları halde çalışmaya zorlanmakta, baskıcı ortamdan dolayı idarecilere taleplerini iletememektedir.

- Hekimlere, 24 saat kesintisiz çalışmayı öngören nöbet çizelgeleri hazırlanıp uygulanmaya başlanmıştır.

Bu sorunların hemen hepsi, çalışanların sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışma hakkıyla ve hastaların iyi sağlık hizmeti alma hakkı ile doğrudan ilgilidir.

Türkiye, taraf olduğu çeşitli uluslararası sözleşmelere, anayasaya ve yasalara göre; insanlara güvenli ve sağlıklı koşullarda çalışma sağlamakla ve hastalara mesleki standartlara uygun sağlık hizmeti sunmakla yükümlüdür.

Sağlık Bakanlığı tarafından COVİD-19 nedeniyle sağlık hizmetine yönelik yapılacak planlamalar, başta Türk Tabipleri Birliği olmak üzere, uzmanlık dernekleri, diğer sağlık meslek örgütleri ve sendikalarla paylaşılmalıdır.

Alınacak tedbirler, çalışanların gönüllü katılımı sağlanarak, zaruri olmadıkça hak sınırlandırılması yoluna gidilmeden düzenlenmelidir.

Yapılacak planlamalarla, kendi sağlık ve yaşam haklarını, diğer insanların yaşamını korumak için riske atmaktan çekinmeyen sağlık çalışanlarının;

- Eğitimli oldukları alanlarda görevlendirilmesi,

- Çalışma sürelerinin dinlenme haklarını, kendilerinin, hastalarının ve ailelerinin sağlıklarını gözetecek bir biçimde düzenlenmesi,

- Koruyucu kişisel donanımlarının eksiksiz ve sürekli olarak işverenler tarafından ücretsiz olarak sağlanması,

- Fiziki ve ruh sağlıklarının korunması, sağlık hizmetini vermeye devam etmelerinin güvence altına alınabilmesi için ihtiyaç duydukları izin vb. haklarının kullandırılması,

- Sağlık çalışanlarının düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının, bilgiye ulaşma ve paylaşma haklarının kullanımının korunması,

- Öneri ve eleştirilerinin dikkate alınacağı katılımcı demokratik işyeri işleyişinin oluşturulması,

Pandemi ile mücadelenin en önemli unsurlarıdır.

Bültene kayıt ol